L’edifici que acull l’òptica Ruiz Ortega, al carrer de Girona, 120, és obra de l’arquitecte modernista Adolf Ruiz i Casamitjana i data del 1903. L’interès dels propietaris per conservar-ne els elements originals li han valgut un lloc en el catàleg dels establiments emblemàtics, fet per l’Ajuntament.

L’edifici va acollir el primer negoci el 1919 —una farmàcia— i, més tard, dues botigues d’ultramarins. El 1980 hi va entrar Gonzalo Ruiz, que va voler conservar molts dels elements originals de l’establiment, entre els quals la singular corba del sostre. “Vam fer motlles de les plaques que estaven bé per fer la continuïtat de tot el que era el sostre”, explica.

Un ambient molt artístic

La decoració de la botiga conté obres d’art del seu germà Manuel i diverses antiguitats. En destaca un rellotge de la família, que va arribar de Jerez de la Frontera. El Gonzalo valora tots aquests elements com també l’essència del seu ofici. Assegura que treballa amb una màquina automàtica però tot ho fa manualment perquè “soc de l’escola antiga. Jo treballo tot manualment perquè m’agrada”.

L’exterior atreu pels rètols i les vitrines

A l’exterior de l’edifici, també s’han conservat elements originals com les vitrines, amb sòcol de marbre, l’estructura de fusta i el vidre gravat a l’àcid. A la façana, s’han mantingut els primers rètols de l’òptica i l’estació meteorològica.