A l’eix comercial de Creu Coberta, a Hostafrancs, hi ha més d’una vintena de locals en traspàs o en liquidació. L’associació de botiguers assegura que cada cop és més habitual el tancament d’establiments tradicionals i l’obertura de comerços amb poca qualitat que resten compradors a la zona.

L’Associació de Comerciants de Creu Coberta considera que el responsable de la situació és el Pla d’usos del triangle de Sants i Hostafrancs. Es va aprovar el març del 2018 amb l’objectiu de limitar l’obertura de locals de lliure concurrència, però segons l’entitat dels botiguers aquesta mesura limita molt les possibilitats de negoci a la zona. Per això reclamen al districte l’aprovació d’un pla de dinamització econòmica. “Jo estic a favor d’un pla d’usos sempre que estigui acompanyat d’un pla de dinamització, si no és cremar un territori”, assegura Lluís Llanas, president de l’associació de comerciants.

El Pla d’usos protegeix el comerç tradicional

El districte de Sants-Montjuïc afirma que el Pla d’usos es va aprovar amb el consens de veïns i comerciants i assegura que limita l’obertura de bars i restaurants però en cap no cas perjudica el comerç tradicional. També afegeix que, de moment, es descarta aprovar un pla per dinamitzar el comerç  perquè segons la regidora, Laura Pérez, l’Associació de Comerciants de Creu Coberta està inclosa en el Pla de desenvolupament econòmic.

Els projectes urbanístics, un revulsiu per al comerç

Tant el govern del districte com els botiguers creuen que projectes urbanístics com l’obertura del carrer de la Diputació i la superilla d’Hostafrancs serviran per revitalitzar el comerç. Per això, l’associació de comerciants demana a l’Ajuntament que s’agilitzin els treballs.