La Bodega Lluís és l’única bodega del districte de Sant Andreu inclosa en la llista de bodegues emblemàtiques que l’Ajuntament estudia incloure en el catàleg de protecció d’establiments emblemàtics per preservar-ne la identitat. L’any 1955, el senyor Lluís va apostar per crear el negoci al Congrés i els Indians i, des de llavors, ha anat passant de generació en generació. Des del 2009 es troba a càrrec de la bodega Lluís Xavier, net dels primers propietaris, enòleg i enginyer agrònom.

En els orígens també venien gel

En els inicis, la Bodega Lluís venia vi a granel i gel. Lluís Xavier explica que el primer repartiment del matí consistia a portar gel a les cases del barri perquè llavors les neveres no eren elèctriques. També hi havia veïns que anaven a la bodega a comprar-lo: “La gent venia amb cubells i aquí el gel, que el portava una empresa, es tallava a trossos”, explica Xavier. El segon repartiment del dia era de vi a granel, sifó i aigües d’agulla.

Avui en dia ja no venen gel, però el vi a granel és un dels seus forts. La bodega disposa de 12 botes típiques riojanes de 225 litres, fins al 2009 en tenien més, i el vi denominat priorat és el que més es ven. “És un vi estructurat, de color, de 14 graus i amb un preu assequible”, descriu.

La incorporació del vermut

Als anys 60 es van incorporar a treballar la mare i el pare de Lluís Xavier. Frec a frec, els dos matrimonis van tirar endavant el negoci. La innovació de la bodega va venir amb el seu pare, que va començar a oferir vermut, que s’ha convertit en un altre dels trets característics de la bodega. “Per diferenciar-nos, al vermut hi afegim extracte de taronja amarga perquè així tingui un sabor ataronjat i a la gent li agrada”, explica el propietari, i recorda que és una recepta que ve dels seus pares. A més de la beguda, també en destaca el menjar. Lluís Xavier s’enorgulleix de l’anxova del Cantàbric i del plat combinat fet amb escopinyes, seitons, navalles, calamarsons i olives.

Un lloc emblemàtic

La Bodega Lluís és una de les 31 bodegues que l’Ajuntament vol protegir com a establiment emblemàtic. Xavier celebra la notícia perquè és un reconeixement a la tasca d’aquests anys: “Cadascuna de les bodegues té el seu tarannà, la seva història, i lluitem molt perquè això sigui així. Lògicament volem que continuï perquè creiem que hi ha certa cultura, història i una manera de fer diferent del que és el món modern”.