Com qualsevol altre sector, el de la puericultura es reinventa per adaptar-se als nous models de família i a les seves necessitats. Els organitzadors de Fira Bebé consideren que les noves generacions de progenitors tenen accés il·limitat a informació i productes des del seu mòbil. Per això cada vegada més empreses converteixen el telèfon en còmplice de les cures i vigilància del nadó.

fira bebe aparell per escoltar batec del cor

Entre les novetats d’aquest any, per exemple, un aparell que connectat al mòbil permet escoltar el batec del nadó dins de la panxa. Un giny que ha estat premiat a fires europees de puericultura, però que, en cap cas, recomanen que substitueixi les consultes amb un metge que faci el seguiment de l’embaràs. Una altra novetat és un càmera de vigilància amb fil musical incorporat i control remot per activar les cançons bressol quan el petit es desperti.

Per als futurs progenitors que no poden esperar al naixement per veure la cara del seu fill, ara les ecografies 5D els permeten veure’ls a través d’unes ulleres de realitat virtual. Unes innovacions que per alguns assistents són poc pràctiques i que més enllà d’estar pensades pel benestar del nadó, es comercialitzen per comoditat dels pares i mares.

Seguretat en el descans i els trasllats

Pel que fa a la seguretat en els desplaçaments, els experts asseguren que les famílies cerquen informació i assessorament per trobar la cadireta de cotxe més adient. Josep Maria Vallès, president de la Fundació Smart Baby i expert en seguretat viària infantil, assegura que la recerca d’un bon sistema de retenció s’ha de complementar amb una correcta instal·lació i un bon ús per part dels adults. A Fira Bebé, presenten un nou model de cadireta d’alta seguretat en col·lisions laterals amb cinc capes absorbidores dels cops. També avisa quan s’han ajustat correctament les cintes de l’arnès de subjecció i permet portar el nen a contramarxa més enllà dels 15 quilos, tal com recomanen alguns experts en seguretat viària.

fira bebe pares mirant cadires cotxe

També en el cotxe, especialment a l’estiu, podem evitar els cops de calor dels nens amb un matalasset que es pot posar a la cadireta o al cotxe de passeig i que redueix en cinc graus la temperatura corporal del nen. En el seu interior porta un gel que desprèn frescor durant 4 hores seguides i que després només necessita que es ventili per tornar a refrescar-se.

La fira també exhibeix el que diuen que és el matalàs més segur del món. Canvia de color si detecta que el nen té febre o si la temperatura ambient és massa alta i, aquest any, han incorporat probiòtics al teixit del matalàs. Tomás Ruiz, de l’Instituto de Calidad del Sueño, recomana aquesta innovació als nadons de pells més sensibles, però indica que el nen ha de dormir en contacte directe amb el matalàs, sense llençols ni protectors, perquè els probiòtics facin efecte.

Tendència Eco

Fira Bebé és també un aparador dels productes alimentaris. Segons Césarine Pompeani, responsable d’exportacions de BabySmile, és cert que els pares i mares es fixen més en les etiquetes dels productes. Alerta que si llegim en els ingredients molts noms que no entenem o molts colorants i químics afegits, optem per buscar una alternativa més saludable, perquè assegura que l‘etapa infantil marcarà els seus gustos i hàbits alimentaris en l’edat adulta. A la fira, han presentat un seguit d’aperitius i galetes sense sucres ni greixos afegits, a més de farinetes i purés de fruites.

Entre el centenar d’expositors, molts coincideixen també que aquest any es consolida la tendència d’adquirir productes fets de material orgànic i ecològic. És el cas de la roba o els plats, gots, termos i carmanyoles que busquen alternatives naturals al plàstic. Durant el Saló, s’han fet també tallers i xerrades d’alimentació saludable, així com de primers auxilis i consells d’ergonomia o de lactància.