60 anys del Club Editor

Durant la dictadura franquista, en el moment que va sorgir una esquerda de la prohibició de publicar en català, van començar a aparèixer iniciatives, a publicar-se llibres, a crear-se premis literaris i d’aquesta nova comunitat literària va néixer el Club Editor, que acaba de complir 60 anys i que, ara mateix, encapçala la Maria B0higas.

“Club Editor pretenia donar veu a una nova generació de novel·listes pastats per la Guerra Civil”

Aquest projecte ambiciós, amb una personalitat literària tan definida, ha hagut de trobar l’equilibri en un catàleg en què hi figuren grans exemplars de la literatura catalana com ‘La plaça del Diamant’ de Mercè Rodoreda o ‘El mar’ de Blai Bonet.

Resultat d'imatges de el club editor la plaça del diamant

“Ha calgut temps per reprendre aquest projecte i donar-li un bon rumb, ara és real i es per això fem una festa, és l’alegria d’haver reconstruït una família d’autors, que és el que ha de ser una editorial”

Història del Club Editor 

Després d’associar-se amb Columna el 1989, l’editorial Club Editor va passar a formar part del Grup Planeta. L’any 2005 Bohigas la va comprar.

Jordi Pontí, escriptor, considera aquesta compra un abans i un després: “Significa un llegat cultural extraordinari i també la continuïtat editorial en aquest país i penso que els últims anys amb la Maria hi hagut un canvi. És probablement, la gran editorial en català” 

Quan es va signar l’acord de compra-venda de les participacions de Club Editor de Planeta, es van traslladar del gran edifici de la Diagonal a la nova oficina al Poblenou. “Això, geogràficament, diu moltes coses”.

“Als catalans els costa llegir autors clàssics catalans”

L’editora Maria Bohigas percep una evolució positiva en l’hàbit de lectura dels catalans, que fa anys simplement no llegien autors clàssics però que sembla que han anat canviant amb el pas del temps i per exemple, el 2015 van reeditar la novel·la ‘Un film’ de Victor Català, que feia més de 100 anys que no s’havia publicat, i va ser el llibre més venut a Sant Jordi.

Resultat d'imatges de un film victor catala

” Hi ha una nova generació de lectors en català que no tenen el prejudici que el castellà és millor”

Així ho comprova l’editorial mirant les llistes dels 10 més venuts, en què la literatura catalana i les traduccions al català, hi són molt més presents.

Futur

Club Editor espera que en els propers 10 anys les editorials petites es consolidin igual que s’ha consolidat Club Editor, que facin un pas endavant d’ambició.

“L’energia que hi ha en aquest moment, és realment capaç de fer miracles”.