La fundació Mans a les mans busca donar resposta a les necessitats educatives d’infants i joves, especialment d’aquells en situació de vulnerabilitat social. El barri de la Marina destaca per un alt nivell d’abandonament escolar, molts joves no arriben a l’institut. Això provoca un context d’atur elevat.

El programa Pas endavant

Per fer front a l’abandonament escolar, Mans a les mans realitza el programa Pas endavant. Es tracta d’un tastet d’oficis per a joves amb l’objectiu de “motivar-los i acompanyar-los a projectar el seu futur laboral”. Ho fan a través de diferents itineraris formatius dirigits a joves de 16 a 22 anys que no estudien ni treballen.

L’objectiu és que puguin conèixer diferents professions i decidir què és el que més els agrada abans d’escollir. Alguns dels tallers que realitzen estan relacionats amb l’electricitat, la jardineria, l’hostaleria, la informàtica o la fusteria, entre d’altres. Actualment estan en marxa els cursos d’instal·lacions elèctriques i atenció sociosanitària.

Formació personalitzada

Els tallers es fan en grups reduïts, amb un màxim de 12 persones. Fins ara hi han participat una trentena de joves. La coordinadora del programa, Carlota Martorell, explica que els participants tenen perfils molt diferents: “En principi intentem atendre nois i noies del barri, però també venen altes persones de la ciutat o de fora. Sobretot s’assabenten a través de difusió o del boca-orella”.

Aquesta no és la primera edició de Pas endavant, però el seu format ha anat canviant per ajustar-se a les necessitats del barri i els joves que atenen. De cara a un futur tenen pensat organitzar un taller de mecànica de bicicletes, un d’hostaleria i un de manteniment.