La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i la resta d’entitats que van impulsar la llei de mesures urgents per fer front a l’emergència de l’habitatge estan de celebració. Després dels impediments del govern del PP per tirar-la endavant, la normativa veurà la llum, finalment, gràcies a l’acord assolit aquest dimarts entre Generalitat i l’executiu de Sánchez. L’executiu del PSOE ha retirat part dels recursos al Tribunal Constitucional que el govern de Rajoy havia presentat contra la llei. Les entitats promotores del text ho han celebrat coincidint amb el dia en què les dues administracions han escenificat el pacte signant-lo de manera oficial.

El Grup Promotor de la Llei 24 /2015 “és un dia molt emocionant”, però han avisat que vigilaran que la normativa s’apliqui amb contundència. Segons els càlculs de les entitats, es podrien haver evitat al voltant de 30.000 desnonaments si el Tribunal Constitucional no hagués suspès la llei, a causa dels recursos que van presentar els populars.

Per Lucía Delgado, portaveu de la PAH, el pacte ha de servir per evitar que hi continuï havent desnonaments. Estimen que actualment n’hi ha una seixantena al dia.

“Que no hi hagi cap desnonament per motius econòmics d’hipoteca o de lloguer a Catalunya. Això és una lacra que tenim de fa molts anys, és una vergonya.”

Ara que podrà tirar endavant, han demanat una reunió amb la Generalitat per veure com es concretarà la normativa i per seguir vetllant pel dret a l’habitatge. Segons han explicat, de moment no tenen resposta, però volen que sigui la setmana que ve.