Escala comunitària d'un edifici

El govern de Mariano Rajoy va recórrer contra la Llei de l’habitatge aprovada al Parlament de Catalunya. Ara, el Govern de Pedro Sánchez ha arribat a un acord amb la Generalitat per retirar part d’aquests recursos i recuperar la normativa catalana. Segons el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, aquest acord permetrà “actuar davant de situacions de risc d’exclusió social“.

La retirada dels recursos ha estat molt esperada tant per la Generalitat com per la PAH i Barcelona s’ha sumat a les reivindicacions. Finalment, es recuperarà la llei 24/2015 en les setmanes vinents. Això permetrà al govern català començar a aplicar-la la primera quinzena de novembre.

Les actuacions que la Generalitat podrà desplegar són tres: la primera, obligar els grans tenidors a reallotjar obligatòriament les famílies en risc de ser desnonades. En segon lloc, la Generalitat podrà mediar entre els grans tenidors i les famílies afectades. Finalment, també es podran expropiar temporalment els pisos de grans tenidors que faci més de dos anys que són buits. Calvet ha destacat que aquesta mesura no s’aplicarà mai amb habitatges privats sinó amb grans tenidors.

El calendari per recuperar la Llei d’habitatge

En qüestió de setmanes, durant la primera meitat del més de novembre es tancarà un acord formal de la subcomissió bilateral. Tot seguit, es publicarà tant en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) com en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). El tercer pas serà elevar l’acord al Consell de Ministres, que haurà d’aprovar el desistiment dels recursos de l’Estat.

La retirada dels recursos interposats pel PP no serà, però, total. Encara quedaran tres articles intervinguts en espera de la resolució del Tribunal Constitucional.