Generalitat i Govern espanyol han signat aquest dimarts un acord per desistir dels recursos que va interposar l’executiu de Rajoy contra la Llei 24/2015 i la 4/16. Les dues preveuen mesures urgents per afrontar l’emergència en matèria d’habitatge i la pobresa energètica. La diferència és que la primera la van promoure entitats socials mentre que la segona la va impulsar la Generalitat.

En tots dos casos, l’executiu de Mariano Rajoy va impugnar algunes parts de les lleis davant del Tribunal Constitucional en considerar que no s’adaptaven a la jurisprudència. Tot i que l’executiu del PSOE manté que una part de la llei està fora de la Constitució, creu en canvi que algunes parts recorregudes pel PP són plenament constitucionals. Per això, i d’acord amb la Generalitat, el Govern encapçalat per Pedro Sánchez revertirà part dels recursos del PP.

Les mans sotasignants d’aquest pacte han estat les del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet. Un moment que han celebrat les entitats promotores de la llei.

Quines parts de les lleis s’han recuperat?

Amb aquest acord, el Govern espanyol fa marxa enrere en una part dels recursos que Mariano Rajoy va interposar contra les dues lleis.

Concretament, les mesures que es recuperaran en el cas de la Llei 24/2015 són dues. D’una banda, la obligació d’oferir un lloguer social abans de dur a terme qualsevol desnonament. D’altra banda, que l’Administració obligui els grans tenidors a cedir habitatges per al parc social de lloguer sempre que hi hagi, com a mínim, una família en risc d’exclusió dins del mateix municipi.

La ministra Batet ha explicat que el govern espanyol té la intenció de revisar tots els recursos interposats pel PP contra lleis de caràcter social, com per exemple la llei catalana contra el canvi climàtic. Batet considera que aquesta és una mostra de la voluntat del govern de Sánchez de dialogar. Tot i això, Maragall creu que, tot i que hi ha acostaments en alguns camps, encara falta avançar pel que fa a la llibertat i la voluntat democràtica de Catalunya. En aquest àmbit, ha dit, “és obvi que seguim instal·lats en l’absoluta impossibilitat negativa del govern espanyol”.