L’Observatori Metropolità de l’Habitatge es reunirà aquest dimarts i una de les qüestions que abordarà es la limitació de preus del lloguer que s’inclou en el preacord entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, per tirar endavant els pressupostos. La mesura permetrà als ajuntaments limitar els preus dels lloguers. Quan es va donar a conèixer la notícia, l’executiu de Colau ja va dir que a Barcelona està tot a punt perquè es pugui aplicar.

Com es limitaran els preus a Barcelona?

El gerent d’Habitatge de l’Ajuntament, Javier Burón, ha explicat al programa ‘bàsics’, de betevé, que es preveu declarar “zones de demanda tensada”, on aplicar la limitació de preus estaria justificada. Aquestes zones es definiran tenint en compte l’índex dels preus de lloguer i dades socioeconòmiques com la renda, els salaris, l’atur, etc.

“No declararem zona tensionada tota la ciutat de Barcelona però sí un nombre alt de districtes. Hi ha pocs llocs a Barcelona on amb el salari mitjà sigui relativament fàcil accedir al lloguer mitjà d’aquell barri o districte”

La limitació del preu només permetrà apujar el lloguer, probablement, entre un 5 i un 20 % en funció de la zona. És a dir, que no s’aplicarà el mateix topall a tota la zona tensada sinó que pot variar depenent del barri i de l’esforç que les famílies han de fer per pagar un habitatge.

El govern veu possibilitats d’aplicar la mesura més enllà dels pressupostos

L’aplicació d’aquestes mesures depèn del vistiplau dels pressupostos a Madrid, però Burón ja ha dit que la limitació de preus no ha d’estar necessàriament lligada a aquest acord entre l’executiu de Sánchez i Podem. El consistori espera que la mesura es pugui incloure en lleis com la d’acompanyament dels pressupostos o en un decret llei que autoritzi els ajuntaments a posar un topall en els lloguers.

Els barcelonins arriben al límit del que poden pagar

Burón també ha explicat que el preu del lloguer augmenta a un ritme més lent que en trimestres anteriors perquè els salaris dels ciutadans ja no poden assumir imports més elevats. Per això, molts han desistit de buscar pis a la ciutat.