El govern vol tenir enllestit aquest mes d’octubre el nou decret de menjadors que permetrà que, a partir del curs que ve, la Generalitat gestioni aquest servei escolar, fins ara supervisat majoritàriament per les AMPA escolars. Tant la FaPaC com la plataforma SOS Menjadors rebutgen la nova normativa, que, diuen, “mercantilitzarà” el sector i demanen continuar assumint directament aquest servei o que ho faci el Departament d’Ensenyament però sense intermediaris.

Menú més sa i més car

La nova normativa vol millorar l’alimentació dels centres escolar, ja que les empreses que optin al concurs públic hauran de configurar un menú sa, amb productes de proximitat i, si pot ser, ecològic. Segons Ramon Simon, director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, es prioritzaran “aquests criteris per sobre del preu final que ofereixin les empreses”.

El govern admet que l’aplicació del decret suposarà un increment del preu màxim del menú d’entre un 2 i un 3 %. Això implica que el preu màxim podria passar dels 6,20 als 6,40 € com a màxim. Simon argumenta que es vol millorar el sou dels treballadors del temps del migdia.

menjador escolar

Amb l’aplicació de la nova normativa, la Generalitat vol ampliar les beques menjadors i crear-ne un nou tram que financiï el 80 % del servei. Per això el govern de Quim Torra vol incrementar dels 70 als 90 milions d’euros la partida destinada a les beques.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El decret de menjadors escolars, a debat” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/el-mati-de-barcelona-910fm/el-decret-de-menjadors-escolars-a-debat/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

La FaPaC rebutja el decret perquè “privatitza el sector”

Aquesta nova normativa ha posat en peu de guerra les famílies, que consideren que suposa convertir “el servei de menjador en un servei lucratiu per a les grans empreses”. La FaPaC denuncia que suposarà “la privatització i externalització de la gestió amb criteris economicistes”. La presidenta de la FaPAC, Belén Tascón, tem que el servei acabi “monopolitzat per grans empreses”.

Des de la plataforma SOS Menjadors, Jordi Estarlich creu que implicarà una “clara mercantilització del servei”. Ensenyament ho nega i diu que vol incloure les AMPA “en tot el procés, amb veu i vot”. Assegura també que les escoles on l’AMPA gestioni directament el servei menjador es donaran quatre anys de marge per adaptar-se a la nova normativa.

La plataforma SOS Menjadors està plantejant presentar una ILP al Parlament perquè el temps del migdia es reguli a través d’una llei específica.

menjador escola

Més garanties jurídiques i transparència

El debat sobre la regulació dels menjadors escolars és antic i, de fet, l’últim decret té més de 20 anys. És per això que la Generalitat ara vol impulsar aquest nou marc per adequar-se a la normativa vigent pel que fa a la contractació pública.

Segons el director general d’Ensenyament, Ramon Simon, el decret ha de servir per complir el que marca la nova llei estatal de contractació pública. Simon assegura que les AMPA i AFA que contracten directament treballadors “ara mateix estan treballant en fals”, ja que és l’Administració pública l’única que pot fer-ho i la llei obliga que es faci per concurs públic.