Durant el segon trimestre del 2018, el preu mitjà del lloguer a la ciutat de Barcelona ha crescut, en termes anuals, un 5,9 %. L’any passat l’increment interanual va ser de gairebé el 12 %. D’acord amb aquestes xifres, la variació interanual del 2018 és la més baixa dels dos darrers anys. Són dades de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, que conclou en un estudi que som davant l’inici d’una moderació de preus. Segons la directora de l’organisme, Carme Trilla, aquesta desacceleració lligaria amb la contrastació entre l’oferta i la demanda.

“Tenim molta demanda a baix preu i molt poca oferta i molta oferta a preu alt amb poca demanda”. Segons Trilla, aquest decalatge pot acabar provocant que el preu s’estanqui. “Caldrà veure si el proper trimestre es manté aquesta moderació, aleshores podrem dir que estem tocant sostre en el creixement dels preus”, ha afegit.

La sobrecàrrega econòmica pel pagament del lloguer

Mentre que la majoria de cerques que fan els futurs inquilins són per trobar pisos entre els 600 i els 800 euros, el 68 per cent dels pisos que s’anuncien superen els 1.000 euros. Uns preus que fan difícil l’accés al parc d’habitatge de lloguer per a un gruix important de la població. “Un 43 % de les persones que viuen de lloguer en pisos a preu de mercat destinen més del 40 % dels ingressos a pagar el lloguer i els serveis bàsics”. Una situació que ha fet créixer “la sensació de por i inseguretat de no poder pagar”, diu Trilla.

Zones amb limitació de preu del lloguer

Precisament per mirar de frenar l’augment descontrolat dels preus en determinades zones de la ciutat, l’Ajuntament es planteja delimitar unes zones “de demanda tensada”. Ho va explicar el gerent d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Javier Burón, al programa ‘bàsics’, de betevé aquest dilluns. Les zones on s’aplicarà la limitació es definiran tenint en compte l’índex dels preus de lloguer i dades socioeconòmiques com la renda, els salaris o l’atur.