El sector de l’oci nocturn s’ha concentrat aquest dimecres al matí davant les oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) per “mesures concretes” per salvar un sector que afirmen que es troba en una “situació crítica”. Entre les principals reivindicacions, reclamen el cobrament dels ERTO endarrerits, ja que asseguren que hi ha treballadors que no han cobrat des del mes de març. Alerten, a més, que abans de finals d’any podrien tancar fr manera definitiva un 70 % de les empreses del sector al conjunt des l’estat.

Un centenar de persones, convocades per diverses associacions d’oci nocturn juntament amb el moviment #SomOciNocturn, han reivindicat “els drets dels treballadors, empresaris i autònoms” en una mobilització que s’ha fet de manera simultània a 52 capitals de província. Denuncien que, per a ells, la declaració de l’estat d’alarma és sinònim d’“estat de fallida”.

70 % d’empreses en ERTO

Segons dades de de la Federació Nacional d’Empresaris d’Oci i Espectacles, España de Noche, un 69,2 % de les empreses del sector han fet ERTO des que se’n va decretar el tancament, prorrogat “sine die” des de l’estiu. Calculen que hi ha 12.000 treballadors afectats i que els deutes pels retards en el cobrament de les prestacions i els errors detectats en la primera onada de la pandèmia podrien arribar als 18 milions d’euros.

Pel que fa a les empreses, el sector situa les pèrdues acumulades des de l’inici de la pandèmia al voltant dels 2.000 milions d’euros. Asseguren que la facturació dels darrers vuit mesos és del 9 % de l’habitual. Per evitar-ho, reclamen solucions. Entre les reivindicacions, hi ha ampliar els ERTO fins al final de l’estat d’alarma, que s’ha d’allargar sis mesos. També plantegen que en aquest temps s’ajornin els pagaments de les cotitzacions dels treballadors a la Seguretat Social. A més, volen que les empreses quedin exemptes d’aquests pagaments almenys mentre duri el toc de queda.