La merceria Núvol de Fils del Congrés i els Indians ha estat guardonada amb un dels XXI Premis Comerç de Barcelona com a millor comerç de proximitat. L’establiment té 35 anys d’antiguitat com a merceria i ha tingut tres propietàries diferents. Tot i així, sempre s’ha distingit per seguir un model de botiga de barri, proper amb l’entorn i els veïns.

Una merceria amb 35 anys d’antiguitat

L’establiment situat al carrer de Garcilaso, 157 va ser primer una botiga de queviures. L’any 1983 es va convertir en la merceria de la Conxita i el 1994 la Maria va agafar el relleu del negoci. La Maria va estar 17 anys al capdavant de la merceria i el 2011 la va traspassar a la propietària actual, la Mònica Otero.

Fins a 6.000 referències de fils

“Les labors eren el meu hobby de sempre. Jo em dedicava a una altra cosa, però l’empresa on treballava va fer un ERE i em va tocar marxar. Aleshores, la meva professora de “pachwork” em va animar a agafar el traspàs de la botiga de la seva germana. I m’hi vaig tirar de cap”, explica Otero. “He mantingut l’essència de la botiga però li he donat una altre color. Les labors m’agraden, i són tendència. Per això he anat portant llanes i ara m’he engrescat amb les teles. Com que m’agraden tant, puc assessorar més bé els clients”. L’establiment disposa de més de 6.000 referències de fils, milers de botons i centenars de llanes i teles.

Un premi que compensa un inici complicat

Sense experiència en el món dels negocis, la Mònica va tenir el suport del programa d’emprenedors de Barcelona Activa. S’ha format i ha fet diversos cursos que l’han ajudat en el seu projecte. “És molt dur portar un negoci sense haver estudiat res de gerència ni de números, però després de set anys, continuem aquí”, diu la Mònica.

“Intento tractar la gent amb afecte, tal com a mi m’agradaria que em tractessin. Prefereixo vendre una mica menys però donar un bon consell. Aleshores tornen i t’ho agraeixen”, explica. L’Ajuntament ha reconegut aquesta atenció personalitzada i sincera de la Mònica Otero cap els clients i també la seva voluntat de mantenir viu un model de botiga de barri tradicional i ha guardonat Núvol de Fils com a millor comerç de proximitat en els XXI Premis Comerç de Barcelona. Així va ser la reacció d’Otero: “Quan vaig saber que m’havien donat el premi em vaig emocionar, em vaig posar a plorar. No per mi, sinó perquè és un premi que li ha fet molta il·lusió als veïns del barri i molta gent se l’ha fet seu”.

Núvol de Fils, més que una botiga de barri

Nuvol de Fils participa en projectes com El comerç i les Escoles, Voluntaris per la llengua, Programa Radars, o Retrats del barri i engresca els clients en tasques com guarnir els fanals del barri per la festa major. També, però puntualment, organitza tallers de labors. L’última iniciativa d’aquesta emprenedora ha estat organitzar un concurs a través de les xarxes socials per agrair el premi. Tothom que es faci una selfie a la botiga i la pengi a Instagram podrà participar en el sorteig d’un val de 50 euros per gastar a la botiga.