Gràcia ha engegat aquesta tardor una prova pilot per fomentar l’associacionisme i dinamitzar el comerç. L’objectiu és fugir de les tradicionals promocions i activitats externes, i en canvi vincular-se amb el territori a través de les entitats i institucions gracienques. Amb una visió comunitària es pretén crear noves relacions i vincles que permetin un grau més alt d’associacionisme entre els botiguers.

Més comerços associats

Fomentar i enfortir l’associacionisme entre els comerciants de Gràcia. Aquest és l’objectiu de la prova pilot que ha engegat el districte de Gràcia que vol millorar la dinamització comercial posant en relació els botiguers amb les activitats que fan les entitats i institucions de la zona. La consellera de comerç del districte de Gràcia, Clara Farriols, explica que la idea és que “al marge d’una promoció econòmica també es treballi la cohesió social i la relació del teixit comercial amb el seu entorn”. Per això, s’està treballant a dues bandes, amb el comerç i el teixit associatiu. A Gràcia hi ha un total de 24 associacions de comerciants, amb només un 30 % de botigues que hi participen. Per ampliar aquest percentatge, ha començat aquest projecte que s’aprofita del gran teixit associatiu sociocultural i esportiu per vincular-lo i relacionar-lo amb els botiguers i crear xarxes.

Primera activitat amb l’encesa de llums de Nadal a Vallcarca

L’encarregada de generar aquestes sinergies és la cooperativa Teixint Connexions, que amb una mirada comunitària ha començat fent una anàlisi de la situació amb reunions amb les entitats. Tot i que encara falta consolidar el projecte, ja hi haurà una primera iniciativa el 22 de novembre amb l’encesa de les llums de Nadal de Vallcarca, on participaran entitats del territori. La M. Ángeles Ramos, presidenta dels Comerciants de Vallcarca, creu que “qualsevol activitat que fem en comptes d’haver de pagar una empresa exterior podem vincular-nos a qualsevol altra entitat del barri, sempre fer una mica d’animació és bo per a ells i bo per a nosaltres”.

El comerç amb les escoles, la biblioteca o projectes que ja funcionen

A la llarga, es volen aprofitar iniciatives ja existents com el comerç sostenible, o altres no comercials, per anar fent xarxa. Segons l’Albert Gil, de Teixint Connexions, es tracta de “projectes com ara radars, els camins escolars, aterrar-los i aportar la visió comunitària d’aquests projectes i per tant, aquí a Vallcarca l’objectiu és treballar amb l’Escola Rius i Taulet, la biblioteca, el mercat, el Centre Heura i la residència d’Obreres; és a dir, tot el que tenim al voltant del comerç, obrir-ho i treballar conjuntament”.