La nova factura de la llum entra en vigor l’1 de juny. L’objectiu del Govern espanyol no és abaratir la factura de la llum i l’electricitat. De fet, segons els experts, és molt possible que aquesta acabi pujant; la idea és traslladar el consum als caps de setmana.

D’aquesta manera, la intenció és deixar lliure els períodes de més demanda, de dilluns a divendres, i així s’evita tensar una xarxa elèctrica que cada cop utilitzem més.

Amb l’entrada en vigor de les noves tarifes de la llum, cal fixar-se bé en els trams horaris que més ens convenen per evitar utilitzar els electrodomèstics en l’hora punta, ja que ens pot triplicar el preu de la factura de l’energia contractada.

Noves tarifes de la llum

Quin és l’horari amb la llum més barata?

Amb la nova factura de la llum, l’únic horari que ens convé de dilluns a divendres és el que va de les 0 h fins a les 8 h del matí. És l’únic horari vall entre setmana. A partir d’aquí s’apliquen les tarifes més cares, l’hora plana i l’hora punta. La llum també és més barata tots els caps de setmana i festius.

Hora plana, menor preu

L’hora plana és un preu menor que l’hora punta, però serà més car que l’hora vall (les nits d’entre setmana i els caps de setmana i festius). El primer tram d’hora plana s’aplica de 8 a 10 h del matí i, el segon, comença a les 14 h i s’allarga fins a les 18 h. L’última tarifa plana de dilluns a divendres és de 22 a 0 h.

Hora punta, quan l’electricitat és més cara

Després del primer tram d’hora plana, s’inicia l’hora punta, de 10 a 14 h, una franja horària que cal evitar utilitzar a tota costa per posar el rentaplats, la rentadora o encentre els electrodomèstics que més energia consumeixen. Tampoc s’aconsella a partir de les 18 i fins a les 22 h, quan es torna a aplicar l’hora punta.

Pel que fa al cap de setmana no tindrem cap maldecap, les 24 hores podrem gaudir de la tarifa elèctrica més barata.

La nova factura ofereix canviar la potència contractada segons l’hora del dia

Una altra novetat que s’introdueix a la factura de l’electricitat és que podem variar, segons l’hora, la potència contractada. Una opció especialment dissenyada per aquelles persones que disposen d’un vehicle elèctric i que el carreguen a casa seva.

D’aquesta manera es pot triar una potència més alta, de 10 a 15 kW en hores vall i aplicar una potència més reduïda, menys de 10 kW la resta d’hores, per evitar que la factura se’ns dispari.

Peatges, impostos i energia, a la factura de la llum

Si donem un cop d’ull al que paguem en la nostra factura de la llum ens adonem que els impostos i els peatges suposen el 62,2 % del total. Únicament paguem per l’energia el 37,48 % de la factura.

Aquí, en els peatges, és on el Govern vol incidir en els propers cinc anys. L’objectiu és que part d’aquests costos regulats, especialment pel que fa als 7.000 M € que corresponen a les primes a les renovables, es volen traslladar a les companyies energètiques. Això finalment podria suposar un estalvi del 13 % en la factura final dels consumidors.