Els propers mesos i anys, Barcelona doblarà la producció d’energia solar en edificis, parets mitgeres i altres elements de l’espai públic. Actualment a la ciutat hi ha instal·lades plaques fotovoltaiques en 134 indrets, i n’hi ha 21 en construcció i 65 més projectats per fer-se. L’objectiu és passar de la producció de 3,52 MWp (megawatts de potència) actual, a 7,2 MWp un cop estiguin llestes totes les instal·lacions.

En total, les 220 instal·lacions solars que hi haurà en funcionament els propers mesos generaran l’energia equivalent per subministrar 3.855 llars barcelonines. És més del doble de l’energia produïda ara mateix, que permetria abastir unes 1.894 llars de la ciutat.

La majoria de plaques solars estan en equipaments municipals, com el mateix Ajuntament o les seus dels districtes, per exemple. De fet, aquest àmbit és el que més creixerà els propers mesos, ja que el consistori obliga a integrar la producció d’energia en totes les actuacions que s’impulsen des de l’Ajuntament. De les 102 instal·lacions en equipaments municipals d’ara, se’n passarà a 160.

Ja funcionen les plaques de la ronda de Dalt

A banda dels edificis públics, l’Ajuntament també impulsa cinc instal·lacions en façanes i parets mitgeres (ara n’hi ha 15), com les que hi ha al jardí vertical de la façana de betevé, i 23 en pèrgoles a l’espai públic. Ara mateix hi ha 17 pèrgoles que ja funcionen a ple rendiment, com la del tram cobert de la ronda de Dalt —davant del Mercat de la Vall d’Hebron—, una de les últimes a estrenar-se. Aquesta pèrgola (que, en realitat, en són tres de conjuntes) generarà uns 75.600 kWh, l’equivalent al consum de 33 llars.

En paral·lel a la producció pública, l’Ajuntament també ha engegat el programa Mecanisme per l’Energia Sostenible de Barcelona (MES Barcelona), perquè els privats també apostin per l’energia solar. En concret, l’Ajuntament desemborsarà 50 M € per trobar inversors privats que tripliquin la xifra, fins als 166 M € d’inversió.