Barcelona vol ser una ciutat turística a efectes comercials. L’Ajuntament de Barcelona dona suport a la proposta de les dues organitzacions comercials principals, la Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta, perquè les botigues puguin obrir cada dia de la setmana, inclosos els festius, des del maig fins al setembre. La proposta preveu que tota la ciutat de Barcelona sigui considerada com a zona turística, i limita l’horari dels diumenges i festius de 12 a 20 h.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que la proposta té el consens del govern municipal i que es tracta “d’un acord històric”. Per poder-lo aplicar, però, cal que primer s’aprovi en el plenari municipal del juny i, després, per part de la Direcció General de Comerç de la Generalitat. I en tot cas, un cop el govern català aprovi la resolució, la mesura començaria a ser efectiva al maig del 2022.

“És un bon acord per a la ciutat”

Fins ara, les botigues només poden obrir 10 dies festius a l’any establerts per la Generalitat. A banda, les zones de la ciutat reconegudes com a turístiques també podien obrir durant alguns períodes concrets del maig i l’octubre. Aquestes condicions aprovades per la Generalitat, però, tenen caducitat. El 3 d’agost deixen de ser efectives i, d’aquí, les presses per aprovar aquests horaris nous. En cas contrari, de no haver arribat a un acord, s’aplicaria la normativa estatal que inclou una liberalització total dels horaris comercials.

El president de la Fundació Barcelona Comerç, Salvador Vendrell, considera que “és un bon acord per a la ciutat”. També el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, que feia temps que defensava aquesta obertura, destaca que “tota la ciutat està alineada” en aquesta proposta que “situa Barcelona com a ciutat de compres internacional”.