Plaques solars en una coberta

L’Ajuntament vol fomentar el desplegament de l’energia verda a la ciutat. Amb aquest objectiu, ha llançat una campanya per donar a conèixer MESBarcelona, el pla aprovat al desembre que permet instal·lar plaques fotovoltaiques als terrats sense cap cost per als propietaris dels immobles o bé la rehabilitació energètica dels edificis. El cost l’assumiran íntegrament empreses inversores, que recuperaran els diners a través de l’energia excedent o bé mitjançant l’estalvi energètic generat per cada finca.

Per instal·lar plaques solars a la coberta d’un edifici o bé demanar-ne la rehabilitació energètica, cal facilitar les dades de la finca en aquest web. A partir d’aquí, l’Ajuntament i les empreses inversores s’encarregaran d’avaluar la viabilitat del projecte. Les participants són companyies energètiques homologades pel consistori i que tenen experiència en el sector.

Premi internacional

La iniciativa ha estat reconeguda amb un premi internacional al projecte de col·laboració publicoprivada més sostenible. El guardó, impulsat per les Nacions Unides Europa, distingeix les col·laboracions dels sectors públic i privat alineades amb els principis de l’Agenda 2030. En un comunicat, la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Laia Bonet, remarca que “a les ciutats, s’hi consumeixen dos terços de l’energia mundial”. Per això, creu que calen “fórmules innovadores per avançar decididament cap a una ciutat més sostenible” i Bonet apunta al nou mecanisme com una via que “generarà canvis reals”.

Tal com es va anunciar, el pla inclou 50 milions d’euros de finançament públic. Sumats als diners que haurien d’aportar-hi les empreses privades, es preveu assolir una inversió total de 166 milions d’euros. En el cas de la rehabilitació energètica, el pla està pensat principalment per edificis de consum energètic alt, com hospitals, hotels o centres esportius.

Set empreses homologades

De moment, l’Ajuntament ha donat el vistiplau a set companyies per poder tirar endavant els projectes. Tot i això, obre la porta a homologar altres empreses que hi estiguin interessades.

  • ENDESA X Servicios SL
  • GVC GAESCO Gestión Gestora de Instituciones de Inversión Colectiva, SA
  • Hendian Group DMEGC MAGNETICS
  • INTERMONEY Titulización SFGT, SA
  • IBERDROLA (Inversiones Financieras Perseo SL)
  • NATURGY Iberia SA
  • SUMA Capital SGECR, SA