Avió de Vueling a l'aeroport del Prat

Diverses entitats econòmiques catalanes han fet públic aquest diumenge un manifest en defensa de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona que planteja Aena, a la qual l’Ajuntament de Barcelona de moment s’ha mostrat contrari. Els agents reclamen un acord entre Aena, la Generalitat, l’AMB i els ajuntaments de Barcelona i dels municipis propers a l’aeroport que enviï un missatge a les institucions europees sobre el consens per a l’ampliació de la infraestructura. La intenció és que hi hagi un perllongament de 500 metres de la tercera pista i que es construeixi una terminal satèl·lit.

Acte a favor de l’ampliació, el 2 de juny

El manifest de l’acte a favor de l’ampliació —convocat per al 2 de juny a Esade— ja compta amb més de 200 adhesions d’entitats catalanes, com Foment del Treball, PIMEC, la Cambra de Comerç de Barcelona, la Mobile World Capital, Esade i Barcelona Global, entre d’altres. Insisteixen que la decisió és “inajornable” i avisen que “no es pot renunciar a una inversió de 1.600 o 1.700 milions d’euros en una infraestructura que contribueix al 7 % del PIB de Catalunya”. Calculen que amb l’ampliació la contribució s’elevaria fins al 9 % del PIB. Segons les entitats, l’objectiu seria dinamitzar l’activitat econòmica de Barcelona i Catalunya “generant ocupació, atracció i retenció de talent i inversió internacionals”.

Protecció de la biodiversitat

D’altra banda, les entitats també reclamen que l’ampliació de l’aeroport ha de ser “perfectament compatible amb la protecció de la biodiversitat mitjançant l’adopció de les mesures compensatòries adequades i proporcionades“. De fet, la invasió de La Ricarda, una zona protegida mediambientalment, és un dels principals arguments per no allargar la pista curta.

En aquest sentit, demanen a Aena comprometre’s a crear un nou espai natural del delta del Llobregat: “L’ampliació de l’aeroport ha de portar-se a terme amb ple respecte a l’ordenament jurídic, català, espanyol i europeu en general i especialment de protecció de la biodiversitat, amb plena seguretat jurídica”, insisteixen.