L’orxateria El Tío Che s’ha llevat aquest dissabte sense un dels seus elements emblemàtics: l’estàtua que cada dia amenitza l’espera dels clients que fan cua per prendre la clàssica orxata. Una de les escenes més comunes és veure com els nens petits s’hi acosten per jugar amb el ninot i fer-s’hi fotografies. De fet, l’estàtua d’El Tío Che és tan coneguda que la seva retirada ha causat polèmica a través de les xarxes socials.

Divendres, els propietaris de l’orxateria van rebre una notificació de l’Ajuntament en què se’ls especificava que havien de retirar el ninot i una paperera per a les deixalles que tenien al carrer per ocupació indeguda de l’espai públic. Aquest matí ja no hi eren i, a més, els han multat amb 105 euros, tot i que han anunciat que dilluns presentaran un recurs al consistori.

Teresa Moreno, una de les propietàries, reconeix que tant el ninot com la paperera no s’adeqüen a l’ordenança singular de la rambla del Poblenou, però assegura que mai abans no els havien reclamat res i defensa que l’estàtua fa més de 20 anys que és allà i no impedeix el pas de vianants.

Els veïns critiquen la retirada del ninot d’El Tío Che

En poques hores, veïns del Poblenou i d’altres barris del districte de Sant Martí s’han fet ressò de la notícia a través de les xarxes socials. Molts s’han acostat fins al negoci, situat al número 44 de la rambla del Poblenou, per donar suport als propietaris.

També alguns grups polítics com Esquerra Republicana o Ciutadans han expressat el seu rebuig a la decisió de l’Ajuntament de retirar l’estàtua.

Fins i tot, s’ha engegat una campanya a Change.org per recollir signatures i exigir que el ninot torni on sempre ha estat.

L’Ajuntament estudiarà el cas per la seva singularitat

El consistori ha explicat que, després de fer una campanya d’inspeccions a la via pública, s’han detectat casos d’elements no regulats, com el d’El Tío Che. Tot i que l’orxateria no ha demanat mai el permís per ocupar el carrer, fonts municipals asseguren que analitzaran el cas de l’orxateria tenint en compte la singularitat d’aquesta figura promocional.

Increment de les inspeccions municipals

Comerciants del Poblenou corroboren que durant aquest 2018 han augmentat les inspeccions de tècnics municipals per comprovar que es respecta la normativa singular d’aquest espai. Però no és l’única zona on sembla que els inspectors ara són més estrictes.

Precisament, la setmana passada una floristeria de la rambla de Catalunya va rebre una notificació que l’obligava a retirar una buguenvíl·lea que té a l’entrada del negoci i a pagar una multa per ocupació de l’espai públic. En aquest cas, la propietària feia 14 anys que tenia la planta i assegura que tampoc no li havien dit res abans.