L’Ajuntament ha publicat aquest dimecres el concurs per comprar locals comercials a Ciutat Vella. Aquests espais passaran a formar part del programa Baixos de protecció oficial, que vol promoure una activitat econòmica més diversificada i social a la zona i alhora frenar la gentrificació comercial i veïnal. El concurs té un dotació d’1,5 milions d’euros, dels quals 1,1 milions es destinaran a la compra de locals i 400.000 euros, a rehabilitar-los.

Els locals han de complir alguns requisits per poder participar en el concurs: han d’estar lliures de càrregues i sense activitat, tenir un superfície d’entre 20 i 150 metres quadrats, ser accessibles des del carrer i no estar en estat de ruïna.

Prova pilot en zona de narcopisos

El concurs es divideix en diferents lots amb la intenció de prioritzar la compra en zones concretes. El primer lot, amb un pressupost de 500.000 euros, se centra en el Gòtic Sud i el segon lot, amb 450.000 euros, es delimita al Raval Sud. El lot 3 és encara més específic i se centra en alguns carrers com d’en Robador, Picalquers i d’en Roig, entre d’altres, i servirà per comprar locals en estat de conservació molt deficient. L’Ajuntament s’hi gastarà 150.000 euros.

Es tracta d’una prova pilot que s’impulsa amb la idea que el consistori pugui incidir, com a un propietari més, en la rehabilitació de les finques en una zona molt afectada per la problemàtica dels narcopisos.

Primeres adjudicacions de Baixos de protecció oficial

Paral·lelament al concurs per comprar locals buits, l’Ajuntament adjudicarà després de l’estiu vuit locals municipals de la primera convocatòria del programa. El consistori va anunciar que posava a disposició nou locals, però finalment en licitarà un menys. S’hi han presentat 36 ofertes, de les quals 19 són de persones o entitats de Ciutat Vella.

El preu inicial d’aquests locals serà de vuit euros per metre quadrat el primer any, nou euros el segon any i 10 euros el tercer. Així per un local de poc més de 20 metres quadrats el preu del lloguer serà d’uns 170 euros i el tercer any ja superarà els 210 euros. Després dels primers anys, el preu s’actualitzarà segons l’IPC i s’adaptarà a partir de factors com l’atractivitat de la zona o les característiques del local.