663.000 assalariats

catalans cobren salaris de menys de 1.000 euros mensuals, segons un informe del sindicat UGT. Això significa una quarta part dels treballadors i implica el 80 % dels convenis col·lectius de sector. Una situació que també afecta els treballadors barcelonins.

El sindicat UGT assegura que la precarietat laboral i els salaris baixos afecten més les dones. “Si la bretxa salarial per raó de gènere està en 23,44 % en àmbit general, en el cas dels mileuristes està en el 31,58 %“, explica el secretari de Polítiques Sectorials de la UGT de Catalunya, José Antonio Pasadas.

Recuperació econòmica, però no salarial

El PIB ha augmentat un 3,1 % interanual en el segon trimestre del 2018. El teixit empresarial té beneficis en àmbits anteriors de la crisi econòmica. Amb aquest escenari de millora, la UGT denuncia que que la recuperació no reverteix en els sous. De fet, en els darrers vuit anys els treballadors catalans han perdut l’11,4 % de poder adquisitiu.

Per tot plegat, la UGT de Catalunya engega la campanya “Posa’t a 1.000, cap conveni per sota” per demanar sous de com a mínim 1.000 euros mensuals. Es tracta d’una petició que ja havien fet l’any 2007, però que va quedar aturada per la crisi econòmica.

Salaris mínims com a Malta, Grècia i Portugal

El salari mínim interprofessional a Espanya és de 736 euros mensuals. Això col·loca l’estat espanyol en el grup 2, és a dir, aquells països on els sous mínims estan entre els 500 i els 999 euros, com ara Grècia, Malta i Portugal. Per això, la UGT afirma que augmentar el sou mínim a 1.000 euros serà positiu per a l’estat espanyol, que se situaria en el grup 3, juntament amb les principals economies europees.