Quatre hotels, dues pensions i 658 apartaments turístics regulats. Aquestes són les xifres que perfilen part de l’impacte econòmic del turisme al barri de la Sagrada Família, una zona on els visitants arriben atrets pel temple. L’edifici de Gaudí actua com un imant i els carrers contigus en són els principals afectats. Les cues per entrar a la Sagrada Família es formen des de primera hora del matí i les aglomeracions de grups de turistes són visibles als carrers de Mallorca, la Marina, Provença i Sardenya.

Jordi Campos, veí del carrer Lepant, denuncia que “caminar a peu pels carrers és molt complicat, perquè els turistes van en manada”, i demana que els guies respectin els veïns. Laura Puig, veïna del barri, critica que “el voltant del temple no està adaptat” per rebre el volum de visitants que arriben i demana que es transformi en zona per a vianants. Molts veïns i treballadors del barri expliquen que, des de fa temps, eviten passar pels carrers de Sardenya i Còrsega, ja sigui a peu o en bicicleta, i s’omplen de paciència quan han d’anar a buscar el metro.

Còrsega, zona més “pacificada”

Dues illes de cases per sobre del temple, al carrer de Còrsega, les vies de circulació canvien de cara.”Aquí no em molesten per a res”, explica la Carme Soldevila, veïna del carrer i partidaria del turisme “civilitzat, educat i tolerant” que, segons ella, visita el barri. A la mateixa vorera, la veïna Glòria Cortacans afirma que “el turisme és positiu per al barri, la Sagrada Família no és com la Barceloneta”.

Apartaments turístics legals i il·legals

Tot i que al barri hi ha 658 apartaments turístics registrats, alguns veïns critiquen que n’hi ha força d’il·legals. “A la meva escala hi ha un llogater que relloga una habitació del seu pis”, explica una veí, i genera “problemes de convivència”. Esteban Mellado, copropietari del bar Cafè Àpat del carrer de Còrsega, també demana més control per als apartaments turístics però puntualitza: “En aquesta zona el perfil dels visitants que utilitzen aquests pisos són persones d’entre 40 i 60 anys i famílies, molt diferent del de la Barceloneta”, opina.

Per la seva banda, el web de lloguer de pisos Airbnb aplega desenes d’apartaments turístics que, sovint, no estan regulats.

Per resoldre possibles conflictes de convivència als apartaments turístics, el districte va posar en marxa el desembre de 2013 un pla de xoc per agilitzar les sancions a propietaris de pisos que molestin els veïns.