És una imatge habitual en els festius d'obertura autoritzada, sobretot als eixos més allunyats del centre: comerços oberts al costat de persianes abaixades. En aquest cas, però, correspon a un dels carrers més comercials de Barcelona, el passeig de Gràcia. En canvi al Portal de l'Àngel les botigues han obert majoritàriament i durant tot el dia hi ha hagut molta activitat. ÀNGEL TIJERIN, encarregat de Happy Books-La Formiga d'Or "Jo crec que hi ha més gent ara que qualsevol altre diumenge que hem obert a l'estiu fins a les sis, però no ens queda molt clar si els creueristes a una llibreria ens afecta o no." Avui és també l'últim dia del nou horari comercial que s'ha posat a prova aquest estiu i que permet obrir els diumenges a les zones més turístiques. L'experiència ha durat dos mesos i mig i el seguiment ha estat molt desigual. Als carrers més cèntrics s'ha fet una aposta més decidida per l'obertura, però a la resta els qui han treballat en diumenge han estat una minoria, i a més, no els ha resultat gaire rendible. Un dels motius que dóna la Confederació de Comerç és que hi ha faltat comunicació i promoció. MIQUEL ÀNGEL FRAILE, secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya "Ningú podrà dir que el comerç és immobilista, s'ha donat aquesta oportunitat, alguns han obert, i aquests diuen que els hi ha anat justet, justet hem compensat els costos. Però com ha estat la primera experiència hem de veure si això té continuïtat. " Una de les qüestions que caldrà abordar és l'hora de tancament que per als diumenges, aquest estiu, s'ha fixat a les sis de la tarda. Alguns comerciants consideren que aquest horari és insuficient. Durant les primeres setmanes alguns establiments van tancar més tard de l'hora fixada i van ser sancionats. Per això algunes veus com Barcelona Oberta ja han reclamat allargar-ne el tancament.

El calendari d’aquest 2014 ha fet coincidir quatre dies de botigues obertes en horari complet en festiu amb jornades de gran afluència de turistes, com són el Saló Alimentària, el Pride Barcelona 2014 o el 18 de maig, que és quan es va produir una punta molt important en l’arribada de creueristes. De fet, aquest últim diumenge coincideix amb el cap de setmana que més creueristes han arribat a Barcelona.

El primer dia festiu obert d’aquest nou calendari, al març, no va arribar al nivell de vendes esperat pels comerciants, una tendència que no va acabar de redreçar-se la resta de dies. Tot i que es van fer coincidir els dies de comerços oberts amb jornades especialment turístiques, els comerciants expliquen que el nivell de vendes no és el desitjat. De fet, el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, va explicar divendres a l’entrevista del ‘BTV notícies matí’ que “els creueristes no compren tant com l’associació voldria”.