10,8 milions d'euros és el que haurà de pagar el consell d'administració de Spanair als creditors i afectats pel tancament de l'aerolínia. Així ho ha dictaminat un jutjat mercantil de Barcelona que, a més, ha inhabilitat tota la cúpula de la companyia, que no podrà gestionar béns aliens durant dos anys. Entre els directius condemnats hi ha Ferran Soriano, l'expresident de la companyia i director actual del club anglès del Manchester City, i tots els consellers de Spanair. Pel que fa a la sanció econòmica, de gairebé 11 milions d'euros, l'hauran d'abonar de manera solidària la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. El jutge responsabilitza ambdues administracions perquè van participar en Spanair a través d'empreses i consorcis públics com Avansa i Fira de Barcelona, injectant-hi més de 91 milions d'euros. El magistrat considera que els directius van ocultar la fallida de l'aerolínia més de sis mesos, i això va fer més gran el deute acumulat abans de presentar el concurs de creditors, que va arribar als 72 milions d'euros. La defensa al·lega que aquests sis mesos s'estava pendent d'una negociació amb Qatar Airways per salvar l'empresa, que finalment no va donar fruits. Ara s'obre un període de 20 dies per recórrer contra la sentència. La Generalitat ja ha anunciat que ho farà.

La sentència estableix que els membres del consell d’administració van intervenir de manera “directa” en l’agreujament de la situació, tot i que sabien que la companyia era inviable. Tot i això van continuar amb la venda de bitllets als usuaris i “no pagant durant el mes de gener de 2012 un important i significatiu nombre de deute vençut i exigible”La fiscalia va acusar el consell d’endarrerir la presentació del concurs cinc mesos, malgrat saber que era insolvent, un fet que va agreujar la situació de l’aerolínia.

El jutge ha determinat que la cúpula directiva, en la qual hi ha l’exresponsable de la companyia Ferran Soriano o també entitats com Fira de Barcelona, l’empresa participada per la Generalitat Avansa o una filial de Turisme de Barcelona –Inversions Turístiques Comercial– ha de pagar 10,8 milions d’euros en concepte de dèficit concursal. Inicialment el fiscal demanava 72 milions d’euros, que després es van reduir a 47. La sentència inhabilita la majoria del consell per administrar beés aliens durant un període de dos anys.

Spanair va cessar l’activitat el 27 de gener de 2012, i va deixar a terra gairebé 23.000 passatgers. El 30 de gener va presentar concurs de creditors amb un passiu de 474 milions d’euros.

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha dit que la Generalitat recorrerà lcontra a sentència i s’ha mostrat confiat que el recurs pugui prosperar.