Els responsables de l'empresa SnowWorld estan decidits a fer realitat el seu projecte de pista d'esquí i gel cobert a Barcelona. Són molt optimistes, confien a poder obrir portes d'aquí a 20 mesos. Això tot i que saben que abans caldrà un consens polític, que encara no hi és, i un concurs públic d'adjudicació. KOOS HENDRIKS, president de SnowWorld "Quan vam començar a Holanda fa 18 anys també vam haver de lluitar contra molt escepticisme de la gent, però amb el que hem guanyat durant aquests 18 anys i l'èxit que tenim com a empresa i, a més, amb la maduresa de l'equip amb què treballem, estem segurs que la podem repetir i millorar aquí, a Barcelona." L'empresa holandesa també té previst com solucionar les afectacions del trasllat de la pista esportiva d'aquest institut a l'altre cantó del centre, on hi ha el Banc dels Aliments. Un moviment necessari per encabir el macrocomplex. SnowWorld s'ofereix a construir un espai dins del seu recinte per acollir l'ONG. En la presentació de l'equipament, els responsables han rebut el suport de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, que veu amb molt bons ulls el projecte. ÒSCAR CRUZ, president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern "Evidentment que és un somni. Barcelona té quatre milions d'habitants. Molts nanos, molts joves, que no coneixen les muntanyes, que no coneixen la neu, i els posem la neu i el gel a la porta de casa seva." Una opinió que xoca amb la dels veïns del barri. Les entitats socials creuen que hi ha prioritats molt més urgents que construir una pista d'esquí. ANTONI GUILLÉN, president de la Unió d'Entitats de la Marina "Hi ha altres mancançes, altres prioritats que entenem que estan molt per damunt d'aquest projecte, tenint en compte que encara no tenim el metro i que no només no tenim el metro sinó que no sabem quan tindrem el metro que per nosaltres és una de les peces fonamentals d'aquest barri perquè pugui avançar i modernitzar-se." En tot cas demanen que, passi el que passi, abans de tirar endavant qualsevol projecte, hi hagi un procés participatiu per recollir les opinions dels veïns.

L’empresa SnowWorld té molt clar el projecte que vol fer realitat al barri de la Marina del Prat Vermell, però també és conscient que no hi ha res en ferm. Els seus responsables saben que qualsevol proposta que es dugui a terme en els terrenys on volen instal·lar el macrocomplex esportiu -de titularitat pública-, ha de passar per un seguit de tràmits com ara un concurs públic d’adjudicació. També saben que per avançar necessiten consens entre les forces polítiques a l’Ajuntament. I d’entesa, de moment, no n’hi ha.

Per això els responsables de l’empresa s’estan esmerçant a explicar els detalls del projecte. El director executiu de la companyia holandesa, Koos Hendriks, i el seu equip han iniciat converses amb representants polítics municipals. Els expliquen que tot el finançament (54 milions d’euros) es farà amb capital privat provinent de fons propis, però també d’inversors estratègics com ara pistes d’esquí o entitats financeres; també els reiteren el compromís amb la sostenibilitat, tenint en compte que volen utilitzar la xarxa de fred reciclat procedent de la planta de processament de gas liquat del Port (un mecanisme que s’utilitzarà també a Mercabarna); i es mostren disposats a trobar solucions per a qualsevol entrebanc que sorgeixi. Així, per exemple, diuen que pagaran un lloguer pels terrenys que necessiten, o ofereixen al Banc dels Aliments un espai dins del complex esportiu, ja que la seu de l’ONG a la Zona Franca en quedaria afectada.

Pel que fa a terminis, SnowWorld calcula que les negociacions amb l’Ajuntament es podrien allargar mig any i que d’aquí a vint mesos es podria tenir enllestit el complex. De fet, es marquen com a objectiu posar-lo en funcionament abans de la temporada de neu de 2016. Una fita que només es podrà assolir en cas que acabin obtenint els suports necessaris. De moment, ja ha rebut el de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, que aquest dimarts ha signat un conveni per impulsar el projecte.

Els veïns de la Marina del Prat Vermell no veuen amb bons ulls aquest projecte. Segons el president de la Unió d’Entitats de la Marina, Antonio Guillén, hi ha prioritats molt més urgents abans de la construcció d’una pista d’esquí. Per exemple el metro, que encara no se saben quan arribarà al barri. Segons Guillén, en qualsevol cas, s’hauria de comptar amb l’opinió dels veïns abans de tirar endavant qualsevol projecte d’aquestes característiques.