Estan cansats que els facin fotos, però no comprin res. I si a més els grups de turistes entorpreixen el pas i dificulten l'accés als clients del barri, es converteixen en un problema. Per això l'associació de comerciants va demanar que es regulés el pas de grups guiats a la Boqueria. FRANCESC ESTEVE, comerciant: "És com si fos un parc temàtic, això. Vénen aquí, es paren davant de la parada, donen l'explicació de les olives, agafen, ni hola ni bon dia, i se'n van." MARC BASORA, comerciant: "El mercat està destinat en part a aquesta gent. Pel tema dels gots i del menjar ràpid. Però clar, la gent que ens dediquem a fer detall, la veritat, dies com divendres i dissabtes ens molesten bastant." Per pal·liar aquesta situació, l'Ajuntament ha prohibit, mitjançant un decret d'alcaldia, l'accés de grups organitzats de més de 15 persones els divendres i els dissabtes fins a les tres de la tarda. No es descarta, però, ampliar o reduir la prohibició, en funció de l'època de l'any. RAIMOND BLASI, regidor de Comerç, Consum i Mercats: "Està enfocat als dos dies forts: el divendres i el dissabte. A partir d'aquí veurem com conjuga tot. També és cert que durant l'estiu el públic o la demanda interna i habitual baixa i permet una major confluència." "Quan els comerciants van proposar la mesura, els guies oficials ja van explicar que fa temps que no organitzen visites al mercat. Són, diuen, guies no oficials els que ho fan, a canvi d'una propina quan acaba el recorregut." No tots els comerciants, però, estan d'acord amb la prohibició. Temen perdre clientela. ZENA ROLLOL, comerciant: "Sí que compran. Por ejemplo a nosotras aquí que vendemos pan y bocatas, vienen a comprar todos." Com elles, molts depenen del turisme i han sabut orientar els negocis a satisfer les necessitats del passavolant.

La limitació d’entrada a la Boqueria preveu la possibilitat que, en cas que es compleixin les dues circumstàncies (grups de 15 persones o més i guiades per un informador), el personal de seguretat informarà el grup de la “impossibilitat de continuar la visita” i l’acompanyarà a fora del recinte o no en permetrà l’entrada.

El gerent de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria, Oscar Ubide, ha explicat a BTV que estan “contents” perquè la mesura “respon exactament a la demanda que es va fer fa uns mesos. Ubide explica que els comerciants van demanar limitar l’entrada només dels grups organitzats perquè “entorpeixen, provoquen saturacions de passadissos i no permeten ni comprar ni caminar”.

D’altra banda, els guies turístics oficials es van desmarcar d’aquesta pràctica i van explicar que “fa temps que no s’organitzen visites guiades per dins el mercat”.