Barcelona vol regular l’activitat dels guies de turisme al carrer. La Generalitat treballa en una nova normativa per ordenar el guiatge i el govern municipal vol dir-hi la seva. El consistori hi presentarà al·legacions: demanarà al Govern català que permeti a cada ajuntament adequar l’activitat dels guies a l’espai públic en funció de la normativa de cada municipi pel que fa a la seguretat, la mobilitat i la convivència ciutadana.

El regidor de Turisme, Xavier Marcé, considera que l’actual proposta, ara en exposició pública, liberalitza l’activitat. De fet, critica que la nova normativa de la Generalitat regula els guies turístics a museus i no al carrer. Ara tothom qui ho vulgui pot ser guia de carrer, això fa que aquells que tenen el carnet que atorga l’habilitació ho consideren competència deslleial. L’Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya calcula que la meitat dels guies de carrer a Catalunya exerceixen sense titulació.

Marcé assegura que Barcelona té “una especialitat turística important” i que per això és necessari que la regulació dels guies no sigui la mateixa que a altres ciutats que pateixen un impacte menor de la massificació.

Guies turístics a Sagrada Família

Crítiques contra el procediment per ser guia

El consistori barceloní és partidari, entre altres aspectes, de fixar la preferència per l’ús de sistemes de radioguiatge, per reduir el soroll i la contaminació acústica a la via pública, així com l’elecció adequada de punts d’inici, parada i finalització de les rutes. El consistori també vol regular els punts per pujar i baixar de l’autocar per evitar la congestió.

Des del govern municipal també lamenten que se simplifiqui el procediment per ser guia turístic: ara, per obtenir l’habilitació, només s’haurà d’acreditar una titulació i una competència professional.

Si no aconsegueix ordenar l’activitat de guies turístics amb la Generalitat, el govern ja ha anunciat que estudiarà com fer-ho a través de la Carta Municipal. Durant l’anterior mandat, Ajuntament i guies turístics van acordar impulsar bones pràctiques a la via pública.