El Gremi de Restauració demana “mesures excepcionals” a les administracions per fer front a la crisi econòmica derivada del coronavirus. Assegura que durant els darrers dies s’ha produït una allau de cancel·lacions de les reserves de Setmana Santa, que s’afegeixen a les pèrdues generades per la suspensió del Mobile World Congress i la fira Alimentaria. Per això, i per la previsió que la situació pugui empitjorar, demana a l’Ajuntament, la Generalitat i el Govern espanyol una resposta coordinada.

Col·lapse empresarial

Segons el comunicat que ha fet públic el Gremi, si els locals de restauració es veuen obligats a tancar -ja sigui per una decisió governamental o per una caiguda del consum-, els propietaris “seran incapaços d’atendre determinades obligacions”. Els restauradors posen com a exemple el pagament de lloguers, impostos o salaris i asseguren que, si aquestes obligacions no se suspenen o alleugereixen, “s’estarà portant el teixit empresarial al col·lapse i això podria comportar la fallida d’altres empreses”.

Mesures administratives

El Gremi de Restauració insta les administracions a donar una resposta coordinada que en alguns casos pot suposar una modificació de la normativa vigent. Serien mesures temporals, és a dir, fins que “les autoritats sanitàries declaressin la fi de la crisi”. Aquestes són algunes de les propostes:

  • Ajuntament de Barcelona. Suspensió de la taxa de terrasses i abans que finalitzi l’any renegociar els nous imports aprovats al darrer plenari.
  • Generalitat de Catalunya. Suspendre la tramitació de pressupostos i revisar l’increment i creació de nous impostos tal com s’havia previst.
  • Govern d’Espanya. Permetre a les empreses l’aplicació d’expedients de regulació d’ocupació (ERO) de forma unilateral i sense un període de consultes. Quan l’ERO deixés d’estar en vigor, els treballadors es reincorporarien a les seves tasques habituals. També demanen que els negocis que hagin hagut de tancar al públic o hagin tingut una reducció dràstica d’ingressos, se’ls condoni o ajorni el pagament d’impostos mentre duri el tancament, s’obligui les entitats bancàries a acceptar una moratòria forçosa dels préstecs quan les empreses ho sol·licitin i la carència del pagament del lloguer el temps que tinguin abaixada la persiana.