El Gremi de Restauració de Barcelona considera que el pla de Nadal aprovat pel govern català discrimina bars i restaurants. Per això, demanen al Procicat que rectifiqui les mesures adoptades de cara a les celebracions d’aquestes dates. En concret, es queixen que les taules dels seus locals només podran ser de sis comensals, i en canvi, als domicilis podran trobar-se dues bombolles amb un màxim de 10 persones.
Diferència “arbitrària i sense base científica”
Els restauradors remarquen que, segons dades del Ministeri de Sanitat, la restauració és l’origen del 0,41 % dels nous contagis, mentre que el 21,25 % es produeixen en reunions familiars i d’amics. Amb aquestes xifres, diuen, la diferència que fa el pla de Nadal entre trobades al restaurant i al domicili particular és “arbitrària”.
Si es tracta de respectar la distància de seguretat, el menjador d’un restaurant sempre serà més idoni. Els restaurants són més segurs que els domicilis si parlem d’acollir trobades familiars.
Des del Gremi consideren que la mesura “només s’entén des de la lògica de voler perjudicar el sector”. Una actitud que qualifiquen “d’impròpia” per al govern que té el deure de protegir el teixit empresarial i els llocs de feina.
També argumenten que tenint en compte el volum de desplaçaments que s’han produït durant el pont de la Puríssima, tot fa pensar que l’activitat social pròpia de Nadal “es produirà malgrat les recomanacions de Salut”.
Tercera onada i tercer tancament?
Els restauradors també es mostren preocupats per la possibilitat d’una tercera onada al gener, i un nou tancament.
Si s’acabés produint un tercer tancament, s’hauria d’entendre com un nou fracàs de Salut a l’hora de gestionar la pandèmia. Salut ha d’actuar contra els incompliments i deixar de culpabilitzar tot un sector.”
Reunió urgent amb el govern català
Els gremis i federacions de restauradors de Catalunya han decidit demanar, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, una reunió urgent amb el vicepresident de la Generalitat, la portaveu del govern i els consellers de Salut i Interior. El sector diu que han passat tres setmanes de la darrera trobada.
El sector vol abordar els temes següents:
- Revisió del funcionament de la restauració durant la campanya de Nadal.
- Modificació del toc de queda per endarrerir el tancament.
- Supressió del confinament municipal, comarcal i perimetral.
- Anàlisi de les mesures d’altres comunitats que no han posat en risc la restauració.