La temporada teatral ja ha entrat en la seva particular pista d’enlairament. Entre el desembre i el gener els teatres tenen el pic d’afluència d’espectadors i es concentra la venda d’entrades per tot el primer trimestre. En només dos mesos moltes sales es poden jugar fins al 50 % dels ingressos de la temporada.

Els èxits del moment

L’Andreu Rami ens parla al programa ‘reset’ de l’èxit d’algunes propostes, com el cabaret feminista ‘Akelarre‘, al Maldà; ‘El mètode Grönholm‘, al Poliorama; el nou musical familiar ‘El màgic d’Oz‘; ‘Escape Room‘, de Joel Joan, o ‘Smiley, després de l’amor‘, la comèdia romàntica de Guillem Clua que triomfa l’Aquitània, després de la reobertura de les sales el 23 de novembre.

El Liceu cancel·la ‘La Traviata’

En canvi, el Liceu ha decidit cancel·lar les funcions de ‘La Traviata’, en espera que el Procicat revisi si poden oferir els seus espectacles amb un aforament del 50 %, en lloc de 500 persones, com s’indica a la fase 1 de la desescalada (un 20 % de l’aforament total). El teatre argumenta que, si no poden vendre un mínim de 1.000 entrades, els números no quadren per enlloc. 

La proposta de José y sus Hermanas

Enmig d’aquest panorama, la companyia José y sus Hermanas presenta l’espectacle ‘Explore el jardín de los Cárpatos‘, al Teatre Lliure de Gràcia fins al 3 de gener. Nascuda a l’Institut del Teatre l’any 2017, aquesta companyia es defineix com una família fluïda perquè a les seves cinc membres s’hi sumen altres creadores en cada espectacle.

Un espectacle que qüestiona el model turístic

El nou muntatge de José y sus Hermanas qüestiona el model de turisme que fins ara ha tingut Espanya. “Els temes que escollim sempre tenen a veure amb la política i amb l’actualitat“, explica a ‘reset’ un dels membres de la companyia, Alejandro Curiel. Mentre que la també actriu Glòria Ribera creu que “connectem bastant tant amb els joves com els vells, perquè parlem de coses ràncies, però amb el nostre llenguatge jove perquè nosaltres també ho som”.

Tres formats diferents

Els últims mesos i les restriccions canviants han fet que mostrin l’espectacle de tres maneres diferents. ‘Explore el jardín de los Cárpatos’ ja es va poder veure durant el festival Grec, però en forma de “work in progress” virtual.

Després van passar pel TNT de Terrassa en format presencial i virtual, al Temporada Alta en la seva programació A Distància i el cap de setmana passat al Corral de Comedias d’Alcalá de Henares, a Madrid. La digitalització forçada ha afectat de ple el procés de creació de la companyia.