El Gremi d’Hotels veu en el 2022 l’inici de la recuperació del sector i preveu que tots els establiments hotelers de la ciutat estaran oberts a la primavera. Segons dades de l’organisme, actualment hi ha al voltant d’un 70 % dels allotjaments en funcionament, una xifra que podria arribar al 100 % de cara al bon temps.
El president de l’organització, Jordi Clos, ha explicat que al desembre les dades es van quedar per sota del previst i que, fins i tot, alguns hotels que havien reobert han hagut de tornar a tancar. Tot i això, s’ha mostrat confiat en la recuperació i assegura que no preveuen que cap establiment hagi abaixat la persiana de manera definitiva.
Possiblement no serà ni de bon tros com el 2019, però ja estarem una mica fora d’aquesta situació tan angoixant i tan depressiva
Com a primer pas del camí, el Gremi d’Hotels de Barcelona mira amb esperança el Mobile World Congress 2022, que ha d’arrencar el 28 de febrer. Pels hotelers, la cita pot ser un punt d’inflexió per a la recuperació: la xifra d’establiments oberts podria arribar al 80 % coincidint amb la fira dels mòbils. De fet, només l’organització ha reservat ja 10.000 places hoteleres, una xifra a la qual cal sumar totes les que facin les empreses de manera separada.
L’ocupació a l’estiu, més baixa de l’habitual
Pel que fa a les xifres d’ocupació, però, calculen que encara seran més baixes que abans de la pandèmia, tot i que esperen que tendeixin a l’alça. Per a l’estiu preveuen que els allotjaments estiguin a un 65 % de la capacitat, una dada un 15 % més baixa que el 2019. El gremi creu que el repunt del turisme arribarà a partir de Setmana Santa, que pronostiquen que serà millor que la del 2021. De manera paral·lela, esperen que es consolidi el turisme de negocis, amb fires com l’Alimentaria o el Congrés de Cardiologia.
Segons el gremi, però, per aconseguir mantenir l’ocupació han hagut d’abaixar preus per captar el turisme nacional. “Si haguéssim seguit en els preus, no hauríem aconseguit ni aquest grau d’ocupació”, ha afirmat Clos. Segons les seves dades, en els dos anys de pandèmia els hotelers han deixat d’ingressar 2.500 milions d’euros.