L’Esther i la seva família, amb un menor, han estat desnonats aquest dimecres al matí per impagament del lloguer del pis on vivien al carrer de la Concòrdia, al Poble-sec, tot i tenir un informe de vulnerabilitat. El desnonament s’ha fet amb un ampli desplegament policial.

La família, juntament amb la Unitat Antidesnonaments de l’Ajuntament, ha intentat arribar a un acord amb el propietari, que és un gran tenidor, però aquest no ha accedit a oferir un lloguer social. La parella es van quedar sense feina abans de la pandèmia i des d’aleshores no poden fer front als 500 € mensuals que els costa el pis. La veïna afectada feia 8 anys que estava en contracte de lloguer i assegura que havia ofert pagar 450 euros mensuals.

Un desnonament així demostra que totes les mesures desplegades per govern central i català no serveixen per frenar gran onada desnonaments
Sindicat de Barri del Poble-sec

Un gran tenidor que no ha accedit a fer un lloguer social

El Sindicat de Barri del Poble-sec ha denunciat que segons la llei 24/2015 els grans tenidors han d’oferir un lloguer social. De fet, l’Ajuntament ha enviat un requeriment a la propietat recordant l’obligatorietat de fer aquesta oferta en situacions com aquesta, vigent en casos de grans tenidors i situacions d’impagament de lloguer. La jutge no ho ha tingut en compte, ni tampoc, la situació de vulnerabilitat i ha donat llum verda al desnonament.

Desnonament al carrer de la Concòrdia

El consistori ha ofert un recurs d’allotjament d’emergència a l’Esther i la seva família, que han declinat perquè es tracta d’una pensió on no hi poden accedir els gossos que tenen. Fa tres anys que esperen un pis de la mesa d’emergència. Mentre no troben una solució es marquen com a objectiu seguir al barri, ja el fill menor va a l’escola i és on té tots els vincles.

Un ampli desplegament policial i suport veïnal

Fins a la finca s’hi han desplaçavuit furgonetes de la brigada mòbil dels Mossos d’Esquadra i una trentena de veïns que han donat suport a la família afectada per intentar evitar el desnonament. Segons el moviment en defensa de l’habitatge, una quinzena de persones s’han tancat a l’interior del portal de l’edifici i els Mossos les han identificat, abans de fer-les sortir.

Des del Sindicat de Barri del Poble-sec, consideren que el sistema “legislatiu, judicial i administratiu” col·loca les famílies “en una posició de desconcert desesperant, que els fa perdre temps, esforços i aguditza el seu patiment i angoixa”. A més, critiquen que tampoc no s’està complint amb la llei de mesures urgents per fer front a la pandèmia, que suspèn els desnonaments fins al 28 de febrer.

El moviment en defensa de l’habitatge alerta d’una “allau de desnonaments” durant el març, un cop acabi la moratòria del Govern per la pandèmia. Qualifiquen les polítiques d’habitatge de “fallides” i critiquen que “les mesures que s’han implementat des del governs no han funcionat en la majoria de casos”.

Els desnonaments no han parat en els darrers mesos. De fet, a l’octubre n’hi va haver un altre al mateix carrer de la Concòrdia, en aquest cas d’una família amb una menor. La setmana passada també es va fer efectiu el llançament d’una dona de 65 anys amb discapacitat del carrer del Bisbe Laguarda, al Raval.