turisme Barcelona
Foto: Carola López (ACN)

El Gremi d’Hotels de Barcelona ha reclamat aquest dijous al migdia més transparència per saber on van a parar els diners que es recapten de la taxa turística. La petició la fan a l’Ajuntament de Barcelona i també a la Generalitat, les dues administracions que recapten els diners.

El president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos, ha demanat que els 72 milions d’euros que estan pressupostats per al 2023 s’inverteixin en “esdeveniments de promoció de la ciutat, que aportin vitalitat i negoci”. Afirma que estaria bé que “si els hotelers fem l’esforç de recaptar els diners, la gent del barri sabés a qui projectes es destinen”. “Si una plaça s’ha fet amb la taxa dels hotels, que ho expliquin”, diu.

“No volem fiscalitzar res, sinó que es valori l’aportació que fa el turisme”

Clos ha valorat que s’hagi donat a conèixer que bona part dels diners per fer possible la Copa Amèrica de Barcelona provenen de la taxa turística. Creu que “és bo per als ciutadans conèixer que els diners serveixen per promocionar la ciutat”. També per als hotelers: “Volem sentir-nos reconeguts, això anima i dona satisfacció”, assegura. Reconeix que “molts ciutadans que diuen que se senten oprimits pel turisme” i sentencia que “si les coses no es coneixen, no són agraïdes”.

Els hotels tanquen el 2022 amb una ocupació més alta de l’esperada

Unes declaracions que Jordi Clos ha fet durant la presentació del balanç del 2022 del Gremi d’Hotels. Malgrat la incertesa provocada per les restriccions per la covid —encara en vigor a principis d’any— i la guerra d’Ucraïna, els establiments del Gremi d’Hotels de Barcelona han tancat l’any amb un 75,2 % d’ocupació. Això suposa 6,8 punts percentuals menys respecte al 2019, quan l’ocupació mitjana va fregar el 80 %. El preu mitjà de l’habitació ha estat de 152 euros, 12 € més respecte al 2019.