El tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i alcaldable del PSC, Jaume Collboni, preveu que la recaptació del tram municipal de la taxa turística el 2023 sigui de prop de 53 milions d’euros. La xifra, a més, es doblarà de cara a l’any següent, el 2024, quan la previsió és assolir els 100 milions.

El primer tinent d’alcaldia ha explicat que en una entrevista a EFE que “ja s’estan superant les dades econòmiques per turisme del 2019, no en el nombre de turistes, sinó en el nombre d’ingressos”. Afegeix que aquest “era l’objectiu buscat: contenir el nombre de turistes —perquè el nostre model no és ja el turisme de masses, sinó el turisme de qualitat, que aporta valor a la ciutat— i augmentar els ingressos”.

El 2020, es va aprovar per llei la possibilitat d’establir un recàrrec en l’impost sobre les estades en establiments turístics, per part de l’Ajuntament, fins a un màxim de quatre euros. Per ordenança fiscal, el consistori ha establert un recàrrec que s’aplica de forma progressiva des del juny del 2021 i que arribarà a 3,25 euros a partir d’abril del 2024. Segons dades facilitades pel consistori a EFE, el total ingressat fins ara amb aquest recàrrec és de 33,3 milions d’euros.

La meitat dels ingressos, al Pla de barris

En l’entrevista, Collboni ha afirmat: “El meu objectiu, si soc escollit alcalde, és que el 50 % d’aquests 100 milions d’ingressos turístics vagin al Pla de barris”. Ha recordat que el pla, en aquest mandat, “ha costat uns 130 milions”, per la qual cosa “la taxa turística hauria de permetre més que doblar la inversió als barris“.

Això, diu, es traduiria en més recursos per a “escales mecàniques, ascensors, autobusos sota demanda, manteniment de la via pública, per invertir als barris i en l’urbanisme quotidià”, de manera que “el conjunt de la ciutat percebrà el benefici directe d’una activitat econòmica que també genera externalitats negatives”.

Segons Collboni, després de la pandèmia “s’ha reequilibrat el debat sobre el turisme a Barcelona”, ja que “tothom ha vist les conseqüències del turisme zero i l’impacte tan dur que ha tingut sobre la ciutat, amb barris amb més del 50 % d’atur”.