Aquest dimarts s’ha oficialitzat que Barcelona serà la seu de la Copa Amèrica de vela 2024. L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, el Port de Barcelona i els guanyadors de l’edició del 2021 han compartit un acte conjunt al World Trade Center per anunciar una cita esportiva mundial que, durant els pròxims dos anys, deixarà un impacte econòmic estimat en 1.000 M €. Les administracions públiques hi aportaran 70 M € amb el suport d’inversors privats.

“La millor Copa Amèrica de la història”

L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa, Ada Colau, que han coincidit que treballaran perquè l’edició del 2024 de la Copa Amèrica de vela sigui “la millor de la història”. “Igual que els Jocs Olímpics del 92 van marcar un abans i un després, ara ho farem amb la Copa Amèrica”, ha afirmat Aragonès, que ha destacat que aquest esdeveniment esportiu tindrà “un impacte positiu per a la ciutat i el país”.

L’alcaldessa ha celebrat que la Copa Amèrica de vela ha triat Barcelona però ha afegit que “Barcelona ha triat la Copa Amèrica com un dels principals esdeveniments que volem fer nostres els propers anys”. Colau ha destacat que la ciutat té “tradició nàutica” i infraestructures adequades per acollir la competició, un dels elements que més han valorat els organitzadors. “Tenim moltes ganes de demostrar que la ciutat està preparada”, ha afirmat.

La Copa Amèrica ha triat Barcelona, però Barcelona s’ha fet seva la copa i ens bolcarem per fer-ne la millor edició
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

El cap de l’Emirates Team New Zealand, Grant Dalton, l’equip guanyador de l’última edició i que té els drets per organitzar la cita del 2024, ha dit que estan molt satisfets d’haver triat Barcelona i que en la decisió hi va haver una part emocional per “l’amistat i l’escalf” que van rebre. “Us ho volem tornar”, ha sentenciat. La presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà, ha destacat la col·laboració publicoprivada com a factor clau per acollir la competició.

70 M € d’inversió publicoprivada

En l’acte, s’ha revelat que la inversió per acollir la Copa Amèrica de vela 2024 és de 70 M €, que aportaran les administracions implicades (Ajuntament, Generalitat, Diputació i Turisme de Barcelona) amb el suport d’inversors privats, que han estat clau per “donar credibilitat” a la candidatura. El consistori hi aportarà 10 M € (una inversió similar a la del Mobile), que sortiran del que es recapti amb la taxa turística.

Del total d’inversió, la part privada n’ha avalat 25. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha explicat que “no hi haurà una inversió milionària en infraestructures” sinó actuacions mínimes per adequar espais al port. El conseller d’Empresa, Roger Torrent, s’ha compromès a detallar qui aporta què ens els propers dies i ha assegurat que el retorn econòmic de la cita esportiva “multiplicarà per 10 l’aportació que farem”.

Competició visible des de la façana litoral

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha explicat que la competició esportiva es farà en la franja compresa entre l’Hotel W i el Port Olímpic i que serà visible des del litoral de la ciutat. El Port ha reservat sis espais per acollir les bases tècniques dels equips que participaran en la competició. En aquestes bases hi haurà la nau, oficines i sales tècniques amb 200 persones. Cada equip s’encarregarà d’adequar els espais.

Una d’aquestes bases serà a l’Imax Port Vell, que acollirà l’equip Emirates Team New Zealand (guanyador de l’última edició). Això ha fet endarrerir el calendari previst per enderrocar l’antic cinema, però segons Calvet això no alterarà el projecte Liceu Mar. L’edició de Barcelona serà la primera que acollirà una regata de la Copa Amèrica femenina, així com la popular regata de la Copa Amèrica juvenil. A més, les naus de suport tindran motor d’hidrogen.