El comerç espera amb candeletes les diferents fases de desescalada pelcoronavirus

i, per tant, la progressiva flexibilització en les compres a les botigues i, per això, la interpretació del Butlletí Oficial de l’Estat de dissabte els va posar aquest dimarts en estat d’alerta després d’entendre que les rebaixes quedaven prohibides en les botigues físiques durant la fase 1, que permet l’obertura de comerços de menys de 400 metres quadrats amb un màxim del 30 % de l’aforament.

PIMEC ha explicat en un comunicat que el Govern espanyol li ha aclarit -prèvia petició al Ministeri de Comerç- que sí que estan permeses les rebaixes en els comerços físics durant la fase 1. Per tant, els descomptes i les campanyes de promoció no són exclusives de la venda en línia, tal com s’havia entès en un primer moment d’una interpretació errònia del text del BOE. Però sí que serà obligatori garantir que no hi ha acumulació de clients ni dins ni en els voltants de l’establiment.

La patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya explica que el BOE “restringeix les aglomeracions que puguin produir-se a causa d’accions comercials”, però que en tot cas per vetar els descomptes i rebaixes caldria “una modificació de la Llei d’Ordenació del Comerç Minorista, cosa que no s’ha produït”. Cal tenir en compte que per a molts petits comerços, l’aplicació de descomptes pot ser la via per donar sortida a tot l’estoc -sobretot en botigues de tèxtil i sabateries- que els ha quedat al magatzem arran del confinament per l’estat d’alarma.

Demanen un aclariment generalitzat

Arran de l’enrenou generat, sobretot per les crítiques del petit comerç que hi veien una discriminació respecte a les grans corporacions, PIMEC reclama una explicació pública i clara del Govern espanyol tenint en compte la interpretació errònia que s’ha fet del BOE.

El president de PIMEComerç, Àlex Goñi, considera que “la redacció de la norma no és clara i ha quedat palès que porta a confusió per part del sector”. Per això, demana o bé un aclariment públic de la interpretació adequada del BOE per donar seguretat jurídica al sector, o bé, derogar la Disposició Addicional Segona de l’ordre del Ministeri de Sanitat que és la que n’inclou la regulació.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a