Les properes setmanes el govern català posarà en marxa una nova línia d’ajudes econòmiques que, per primera vegada, s’adrecen també als treballadors en ERTO. Tot i que el vicepresident i conseller d’Economia i d’Hisenda, Pere Aragonès, no ha concretat quan es podran sol·licitar, sí que ha detallat que seran 200 euros mensuals per als treballadors en ERTO amb salaris més baixos com a complement a la prestació estatal .

A l’abril de l’any passat, en ple estat d’alarma, l’executiu va anunciar ajudes urgents de 200 euros per a persones que estaven pendents de rebre l’atur, però no ha estat fins ara que ha impulsat aquesta nova línia per als empleats en ERTO. En aquesta sentit, Aragonès ha argumentat que actuen ara perquè hi ha retards en el pagament dels ERTO per part de l’Estat espanyol: “Hi ha gent que va entrar en ERTO a l’octubre i novembre, i que encara no ha vist un euro. […] No pot ser que l’estat sigui el govern que menys percentatge del PIB hagi destinat a ajudes directes”, s’ha queixat.

Concretament, hi haurà dos tipus d’ajudes per a aquests empleats. D’una banda, els 200 euros mensuals per a aquells amb salaris més baixos i, de l’altra, es destinaran 25 milions en l’oferta de formació per als treballadors en ERTO que estan als sectors més afectats per les restriccions, com la restauració.

Nova partida econòmica per als autònoms i pimes

El nou paquet d’ajudes anunciat pel Govern, amb un valor total de 618 milions euros, també inclou partides econòmiques per als autònoms, micro, petites i mitjanes empreses.

  • Ajudes a les micro i pimes. En aquest cas, se’ls donarà 2.000 euros per treballador en ERTO sempre que acreditin una caiguda substancial de la facturació i es comprometin a mantenir l’ocupació. Han de ser companyies amb menys de 50 empleats. Per sol·licitar-les, també caldrà facturar menys de 10 milions d’euros l’any i, com a màxim, cada empresa podrà rebre 30.000 euros.

Aragonès també s’ha compromès a seguir donant suport als sectors directament afectats per les restriccions. Actualment, estan obligats a tancar els establiments de més de 400 metres quadrats o els centres comercials i gimnasos, entre d’altres.

La Cambra de Comerç ho considera insuficient

La Cambra de Comerç de Barcelona ja ha reaccionat a aquest anunci i diu que considera insuficients les ajudes tot i que reconeix l’esforç pressupostari que ha fet el govern. La Cambra reclama que es donin ajudes directes per pagar les despeses fixes i que es permeti als negocis més castigats per la pandèmia renegociar els crèdits ICO. També demana que es condonin les tributacions de les empreses que s’han hagut d’aturar i que l’estat s’endeuti “tant com sigui necessari” per donar suport als empresaris i als autònoms.