El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts una ajuda de 2.000 euros per als treballadors autònoms. El Departament de Treball destinarà una partida pressupostària de 20 milions destinada a 10.000 treballadors per compte propi, un dels sectors més perjudicats per les restriccions i la crisi de la covid-19.

S’hi podran acollir aquells que tinguin una base imposable de 35.000 euros el 2019, i amb un rendiment net de l’activitat de menys de 13.000 € en els primers tres trimestres del 2020. Una ajuda que se suma al subsidi de 430 € per als aturats que ja no cobren prestació aprovat també aquest dimarts al consell executiu.

Es reedita així el subsidi que es va posar en marxa al març, quan es van atorgar ajuts de 7,5 milions. Llavors es tractava d’un pagament únic per a tots els autònoms en funció de les pèrdues i amb un topall màxim de 2.000 euros.

Mesura positiva però “insuficient”

Una mesura ben valorada per la Unió de Treballadors Autònoms (CTAC), que considera pot ajudar-los a mantenir l’activitat en plena pandèmia. La seva presidenta, Sandra Zapatero, ha valorat positivament la mesura, tot i que la considera insuficient, ja que només arribarà a un 2 % del total d’autònoms, 10.000 treballadors d’un total de 547.000.

Malgrat això, Zapatero veu amb bons ulls que el pla d’ajudes se sumi a altres paquets estatals, autonòmics i municipals. També valora favorablement que es tracti d’un decret obert que permetrà que, si més endavant s’amplia el pla, els ajuts se so·licitin d’una manera més senzilla i àgil.

Nova deducció fiscal autonòmica

A més a més, el govern també dona llum verda al decret llei per impedir que es penalitzi els treballadors més precaris que, per exemple, s’hagin acollit a un ERTO o estiguin a l’atur o hagin encadenat diversos contractes. Com que tenen diversos pagadors, estan obligats a fer la declaració de la renda i això pot perjudicar-los.

Per això, el decret preveu rebaixar l’IRPF a través d’una deducció autonòmica equivalent a la quota íntegra catalana. En el cas d’un treballador que cobri 20.000 € se li deduiran uns 173 € de mitjana. Segons l’executiu, aquesta rebaixa de l’IRPF podria beneficiar 250.000 persones. Suposarà una pèrdua d’ingressos de la Generalitat d’uns 16,2 milions d’euros per al 2022.

En aquest sentit, Carmen Jover, vicepresidenta dels fiscalistes del Col·legi d’Economistes de Catalunya i professora del BSM-UPF, destaca que el que s’ha volgut es “pal·liar la diferència” que hi havia amb altres comunitats autònomes amb un tipus impositiu més alt. Jover destaca que és una de les “poques” mesures que el govern té competències per aplicar, ja que el gruix de competències fiscals són estatals.