examinadors transit

Malgrat que l’Associació d’Examinadors de Trànsit, Asextra, ha desconvocat la vaga programada durant diversos dies per reclamar millores salarials, el sector denuncia una manca clara de personal a la província de Barcelona i alerta que en els propers anys la majoria dels examinadors de la DGT es jubilaran.

75 examinadors de la DGT a Barcelona

Segons Asextra actualment hi ha 75 examinadors de trànsit per fer tots els exàmens a les comarques de Barcelona, dels quals només 60 estan actius. Els responsables afirmen que la xifra és del tot insuficient per donar cobertura a l’elevada població de la província. Per això demanen que es generin places noves i que s’estableixi una ràtio en funció dels habitants de la província.

Un 80 % de jubilats en vuit anys

L’edat mitjana elevada dels examinadors de trànsit encara complica més la situació. Segons càlculs d’Asextra, en els propers vuit anys es retiraran un 80 % dels funcionaris. Per compensar-ho estimen que caldria contractar entre 20 i 30 examinadors en els propers dos o tres anys. Només aquest any, entre jubilacions i canvis de província dels funcionaris s’han perdut set examinadors a la plantilla de Barcelona.

Com es fa carrera d’examinador de trànsit?

Per exercir d’examinador de la DGT cal ser funcionari. Fins al 2017 les noves places eren ocupades per funcionaris que es reciclaven en aquest camp. I un cop obtenien la plaça feien un curs de formació de 10 setmanes a Madrid. Durant aquest curs els funcionaris rebien coneixements exhaustius pel que fa a la normativa de trànsit, criteris d’avaluació de la conducció dels examinats i pràctiques de conducció de tots els tipus de vehicles. Entre el 2014 i el 2017 es van crear 30 places noves cada any a tot l’estat. El 2018 ha canviat el sistema d’accés. Ara es fan oposicions lliures i la formació és la mateixa. Enguany han sortit a concurs 70 places per a examinadors de la DGT que s’incorporaran el febrer del 2019.