El festival Sala BCN, nascut en el marc de la pandèmia del coronavirus, es va crear amb tres objectius: reactivar l’oferta cultural a la ciutat, donar feina als treballadors que depenen d’aquest sector (artistes, tècnics, programadors, fotògrafs, etc.) i, finalment, donar visibilitat i suport a les sales de concerts que més estan patint el tancament degut a la crisi sanitària.

Després de dos mesos, els seus promotors, l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASAAC) i l’Intitut de Cultura de Barcelon (ICUB), en fan un balanç més que positiu. Prop de 9.000 persones han assistit a les 36 jornades d’actuacions al Castell de Montjuïc, on s’han programat un total de 56 bandes i 35 DJs. A més, s’han recaptat 60.000 euros, que aniran a ajudar a les sales de concerts de petita capacitat que estiguin en una situació més complicada.

En una roda de premsa de balanç, els responsables del festival han valorat molt positivament un projecte que va néixer fruit de la cooperació entre administració, sales de concert, artistes i diversos agents del teixit musical de la ciutat. De fet, l’ICUB va aportar gairebé 180.000 euros per fer-lo possible.

Mantenir la col·laboració publicoprivada

Amb la finalització del Sala BCN, Ajuntament i ASAAC han assegurat que la intenció és mantenir aquesta col·laboració publicoprivada de cara a la tardor i l’hivern. No han concretat si es mantindrà o no el mateix nom del festival, però han defensat el Castell de Montjuïc com un lloc ideal per dur-hi a terme concerts segurs, i mantenint totes les mesures de seguretat. Han assegurat, a més, que també estan explorant altres localitzacions per fer-hi concerts de petit format.

La gerent de l’ASAAC, Carmen Zapata, ha defensat la necessitat de “reinventar” el sector per l’hivern i la tardor quan, és més que probable, les sales continuïn tancades. Segons el delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados, ja s’estan pensant “mesures i estratègies” que donaran continuïtat al programa del Sala BCN.

Traca final amb Ladilla Rusa

Aquest diumenge (30 d’agost) finalitzarà el festival. I ho farà amb el “sold out” de Ladilla Rusa i el seu electropop ple de hits i humor. També hi actuarà Pixel d’Stael, un altre duo d’electrònica pop. Malgrat que tot apunta que serà una festa, les mesures de seguretat per evitar contagis fan que el públic s’hagi de mantenir assegut.

Abans de diumenge també s’hi han programat propostes potents, com el doble concert de Nueva Vulcano i Aliment d’aquest dijous, els de Velvet Candles i Los Torontos divendres, i AWWZ i Carla dissabte.