Trobar productes tan bàsics i comuns com tomàquets, pebrots, carbassons o maduixes pot convertir-se en una odissea en els propers dies. La vaga de transportistes a causa de l’increment del preu de la benzina, que va comnençar dilluns, està tenint conseqüències. Ho alertaven els majoristes i ja està passant: arriben menys productes, sobretot frescos, i hi ha escassetat d’aliments, principalment fruites i hortalisses provinents del sud d’Espanya.

Des de Mercabarna expliquen que han pogut mantenir l’oferta durant dilluns i dimarts i, tot i que havien fet previsió i s’havien aprovisionat durant el cap de setmana, aquest dimecres ja van començar a notar mancances. Adverteixen que ara hi ha un 33 % menys de fruites i verdures que la setmana passada. L’altre aliment que comença a escassejar és el peix. Ha disminuït un 20 %, sobretot musclos, seitons o sardines, i és que el sector també ha patit les conseqüències del temporal Celia.

Productes de proximitat per substituir els que faltin

Tot i les mancances, al mercat majorista descarten un desabastiment generalitzat i asseguren que no faltaran aliments. Ramon Barri, distribuïdor de fruita i verdura, assegura que hi ha “productes de proximitat com cols, porros o patates que poden substituir els que falten”. Sí que preveu, però, que hi haurà una pujada de preus. “No tant per l’escassetat de menjar, sinó pels costos afegits a causa del transport i materials com el plàstic o la fusta”, explica. A més, caldrà veure, adverteix, en quines condicions tornen a arribar els aliments que falten i si això afectarà en el preu de cara a les properes setmanes.

La ministra de Transports promet mesures

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha anunciat que s’aplicaran mesures per evitar que els camioners de mercaderies tinguin pèrdues. Ha assegurat que el sector del transport “s’està veient molt afectat per l’escenari actual d’incertesa fruit de la invasió russa d’Ucraïna i, en concret, de l’increment del preu del combustible“. Per això, ha advertit que “no és sostenible una situació en què els transportistes es vegin obligats a treballar per sota els seus costos” i ha anunciat que s’aplicarà al sector del transport de mercaderies els principis recollits a la Llei de la cadena alimentària.