Ja hi ha un calendari sobre la taula per al trasllat del Mercat de l’Estrella als Jardins del Baix Guinardó. Es farà just d’aquí a un any, el 2023 i sense que hi hagi encara una data de retorn. Segons l’Institut de Mercats, les instal·lacions actuals necessiten una renovació important, començant per les filtracions, continuant per la teulada —que és de fibrociment— i els fonaments, que també estan malmesos.

Aquestes deficiències han portat l’Institut de Mercats a incloure en els seus plans aquesta reforma amb la qual no comptaven, i per la qual es necessitarà una important inversió. Primer, per finançar la carpa nova i, després, per renovar gairebé per complet el mercat, un projecte que ja seria de cara al proper mandat.

El trasllat del Mercat de l’Estrella es farà el 2023

Els treballs que s’han de fer obliguen a parar-ne l’activitat. Per això l’equipament s’ha de traslladar a una carpa provisional, al districte del costat, als Jardins del Baix Guinardó. En una reunió, aquest dimecres a la tarda entre els paradistes i l’Institut de Mercats, s’ha explicat que el trasllat no és imminent, sinó que, si tot va bé, es farà el primer trimestre del 2023.

mercat estrella
Jardins del Baix Guinardó on s’ubicarà la carpa provisional

Saber que encara tenen tot l’any a la ubicació actual ha tranquil·litzat els paradistes. Així ho ha transmès Lourdes Vico, presidenta de l’Associació Comerciants Mercat de l’Estrella: “La nostra por era que s’ajuntés amb Nadal. Que sigui a principis de l’any que ve ens fa anar amb més calma”. Actualment, el mercat té 36 parades.

Si el trasllat es fa l’any que ve ens permetrà anar amb més tranquil·litat
Lourdes Vico, presidenta de l’Associació Comerciants Mercat de l’Estrella

Se n’han de renovar les estructures i els fonaments

L’aluminosi en les estructures i la inestabilitat dels fonaments són els motius que han forçat a Mercats a planificar aquesta reforma al més aviat possible. Expliquen que el problema de l’aluminosi està controlat perquè s’hi ha anat actuant, però que és preferible substituir-lo i s’aprofitaran les obres per fer-ho. I pel que fa als fonaments, expliquen que són dels anys 60, i que no tenen gaire solidesa, per això hi ha hagut problemes de filtracions amb els corrents d’aigües i moviments de terres.

mercat estrella
Imatge de l’actual sostre del Mercat de l’Estrella

Controls setmanals de l’estat de l’actual mercat

El missatge que han transmès des de Mercats és de tranquil·litat. Màxim López, gerent de l’Institut de Mercats, ha explicat que l’informe tècnic garanteix que l’equipament és segur, però que s’hi haurà d’actuar. Per aquest motiu, explica, havent detectats aquestes incidències, “per treballar amb temps i no haver de buscar solucions a correcuita”, s’entoma ara aquesta reforma.

El gerent també ha dit que estan fent controls setmanals de l’estat de l’estructura i els fonaments per estar informats en tot moment de l’estat de l’equipament i garantir la seguretat de tothom: “Hem anat monitoritzant tots els elements per veure que no hi ha cap risc per a les persones, que és el més primordial, però també garantir la continuïtat de l’equipament.”

Hem anat motoritzant tots els elements per veure que no hi ha cap risc per les persones
Màxim López, gerent Institut Municipal Mercats Barcelona

Ara treballaran conjuntament comerciants i Mercats en aquesta primera fase, per definir el projecte executiu del mercat provisional i licitar-ne les obres en els propers mesos. I més endavant s’hauran de posar a treballar en el projecte de reforma de l’equipament, on també s’inclouran altres millores.

De moment, Mercats ha buscat els recursos necessaris per fer les obres més imminents: la construcció de la carpa provisional, que costarà entre 3 i 4 milions d’euros. El següent pas serà garantir que hi ha pressupost de cara al proper mandat, per fer aquesta transformació imprevista del Mercat de l’Estrella sense que s’allargui gaire en el temps.