Tercer dia de protestes de la comunitat educativa per la vaga d’ensenyament de cinc dies a Catalunya. Segons la Guàrdia Urbana 10.000 persones han participat en la manifestació d’educació que ha començat a la plaça de la Universitat i que ja ha arribat a la plaça de Sant Jaume. Els docents protesten a les portes de la Generalitat i un grup de representants han entrat a reunir-se amb la secretària general de presidència, Núria Cuenca, però la trobada ha durat breus minuts.

A la pancarta principal de la protesta s’hi podia llegir el lema: “Prou imposicions i prou retallades, per una educació pública de qualitat”. Els manifestants han cridat consignes com “no són 5 dies de vacances, són 10 anys de retallades” o “Cambray, cessament”.

“La vaga no s’acaba avui ni a final de mes, si aquest senyor no s’asseu”

“La vaga no s’acaba ni avui ni a final de mes, continuarem en lluita si aquest senyor no s’asseu”, ha advertit des de la USOC, Andreu Granollers. Els sindicats han reiterat la petició de negociar amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja que consideren que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, “ja no és l’interlocutor que volem”. La portaveu de la USTEC, Iolanda Segura, l’ha acusat de tenir “posat autoritari” i d’actuar amb “prepotència”. Aragonès, però, ha rebutjat fer d’interlocutor i ha reiterat la confiança en Cambray.

Setmana de mobilitzacions

Barcelona ha viscut una setmana intensa de mobilitzacions. Aquest dijous, a més de la manifestació, els piquets han tallat la ronda del Litoral. Dimarts, la manifestació per la vaga d’ensenyament va aplegar 22.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, i 44.000 segons els sindicats i va arribar fins a les portes del Departament d’Educació. Dimecres, la comunitat educativa va tornar a sortir al carrer. 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, van participar en la manifestació que va arribar a les portes del Saló de l’Ensenyament, on es van viure alguns moments de tensió.

Les reunions entre Educació i sindicats, sense èxit

Els sindicats i representants del Departament d’Educació s’han reunit per intentar desencallar el conflicte, però les negociacions no han arribat a bon port. La primera trobada entre ambdues parts es va fer dimarts al migdia, després de la primera manifestació per la vaga d’educació. En aquesta ocasió, els representants dels treballadors van demanar la intervenció del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per avançar en la negociació.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha plantejat aquest dimecres la possibilitat que les escoles i instituts que ho demanin puguin mantenir el currículum escolar el curs 2022-23. Una proposta que els sindicats han titllat de “cortina de fum”.

La vaga d’ensenyament continuarà la setmana vinent

Els sindicats han convocat una altra vaga d’ensenyament dimecres, 23 de març, contra la sentència del TSJC que obliga a fer un 25 % de les classes en castellà. En aquest cas ha estat impulsada per la COS, la Intersindical-CSC, la USTEC-STEs i el SEPC, que criden a mobilitzar-se “en defensa d’una educació pública i íntegrament en català”. Finalment, els dies 29 i 30 de març hi ha més aturades a les escoles i instituts de Catalunya.