No hi ha canvis en les restriccions que afecten el comerç. El govern ha decidit prorrogar el tancament dels centres comercials durant 14 dies, fins al 21 de febrer. També es manté la prohibició d’obertura de les botigues de més de 400 metres quadrats, i continua la prohibició de l’activitat comercial no essencial durant els caps de setmana.

Les mesures que afecten el comerç van entrar en vigor el 7 de gener, just l’endemà de finalitzar la campanya de Nadal. El tancament dels centres comercials ha provocat les protestes del sector que considera la mesura “desproporcionada” i “discriminatòria”.

Una situació “molt crítica”

Des de l’Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials (AECC) es mostren decebuts per aquesta decisió. El responsable de l’entitat a Catalunya, Víctor García, insisteix que la situació és “molt crítica”. “El que fan és obrir la mobilitat quan a nosaltres se’ns té tancats, precisament, perquè generem mobilitat”, denuncia.

Els comerciants també qüestionen que es mantingui la restricció de no obrir els dissabtes: “No podem entendre com les nostres mesures de la covid són efectives de dilluns a divendres i el dissabte no ho són”, diu Pròsper Puig, de la Fundació Barcelona Comerç. Puig destaca que si les restriccions dels comerços segueixen igual, “al segon trimestre tindrem un degoteig de tancaments“.

Les llibreries poden obrir sense restriccions

L’única novetat pel que fa a les restriccions del comerç són les llibreries, que podran obrir sense restriccions a partir de dilluns, 8 de febrer. El govern considera que són un “establiment cultural”, i queden al marge de les mesures que afecten la resta de comerços.