Un partit de ping-pong, un altre de bàdminton, monopatins fent trucs o grups d’adolescents xerrant i fent deures al carrer de Mas Yebra, a Sant Gervasi – la Bonanova. És el pati del migdia de l’Escola Projecte, que des de l’octubre es fa al carrer contigu al centre educatiu. Una iniciativa que va néixer per poder garantir les mesures preventives de la covid-19 durant l’hora d’esbarjo i que ha convertit l’hora del pati en un moment de desconnexió a la via pública.

Partits de ping-pong a la calçada

El carrer de Mas Yebra, entre l’avinguda del Tibidabo i el carrer de Lleó XIII es talla cada tarda de 14 a 15 hores perquè els alumnes de secundària de l’Escola Projecte hi facin l’esbarjo. Treuen taules i cadires per poder seure a fer els deures o petar la xerrada, munten taules de ping-pong, xarxes de bàdminton i bancs per fer trucs amb el monopatí.

Un èxit entre els estudiants

Un nou model de pati que ha triomfat entre l’alumnat, que diu que ara desconnecta i descansa més durant l’hora del pati: “Al carrer ens toca l’aire i ens podem moure més lliurement que a dins de l’escola: és una desconnexió total, és com si fessis una parada i tornessis amb més energia”, explica Saül Casas, alumne de 3r d’ESO de l’Escola Projecte.

Garantir fer el pati a l’aire lliure

Una iniciativa que va néixer a l’octubre per garantir que tots els grups bombolla poguessin fer l’esbarjo a l’aire lliure, uns als patis i els altres al carrer, i no haver de quedar-se a la classe per la manca d’espai i evitar que es barregin els grups bombolla. Cada dia un curs de l’ESO fa l’esbarjo al carrer i es van compaginant. “Ens va semblar molt interessant obrir l’escola al carrer i de quina millor manera que poder fer un pati en un carrer tan tranquil com aquest”, explica David Tugas, educador ambiental de l’Escola Projecte.

Carrer tallat també a l’entrada i la sortida

Un tall de carrer que també es produeix durant mitja hora a l’entrada dels alumnes al matí i a la sortida a la tarda. Un projecte liderat per les famílies de les escoles, que de forma voluntària tallen el trànsit cada matí i cada tarda amb el permís de l’Ajuntament, amb l’objectiu d’evitar les aglomeracions.

A partir del setembre es pacificaran els entorns de l’Escola Projecte, així com també d’una cinquantena d’escoles més de la ciutat gràcies al projecte Protegim les Escoles, que ha millorat els entorns d’una desena d’escoles com Poeta Foix.