Una setantena d’entitats es trobaran en el I Congrés de l’Habitatge de Catalunya, una macroassemblea per decidir el futur del moviment, que se celebrarà a Barcelona entre el 16 i el 17 de novembre. Organitzacions com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) o el Sindicat de Llogaters han presentat en roda de premsa la iniciativa que, de moment, compta amb 500 persones inscrites. “El congrés és un salt històric en la lluita de classes”, ha defensat Clàudia Ruscalleda, portaveu de l’esdeveniment.

Ja fa una dècada que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca va néixer per donar una resposta a un fenomen que cada cop afectava més persones: la dificultat de pagar els préstecs hipotecaris als inicis de la crisi econòmica. Des d’aleshores això no només s’ha intensificat, sinó que la impossibilitat de pagar llogues ha derivat en ocupacions de pisos com a últim recurs per a les famílies que d’una altra manera es quedarien sense llar. Una evolució que en paral·lel ha fet aparèixer els grups o sindicats locals com ara el Grup d’Habitatge de Sants que ja fa quatre anys que està en lluita. “La mateixa gentrificació que va passar per la Barceloneta, torna al Raval i ens arriba aquí amb la mateixa simptomatologia: fons voltors compren edificis i fan fora a les veïnes. Aquí és on hem de fer la feina… a nivell local”, diu Llum Barrera, portaveu del grup.

A Barcelona ja hi ha més d’una vintena de grups amb aquestes característiques. I no paren de créixer, aquest mes s’hi han sumat dos de nous, el sindicat d’Habitatge de la Verneda i el de la Sagrera. Precisament, per crear sinergies la ciutat acollirà aquest congrés. “Per primer cop ens organitzem per deixar de ser una xarxa de grups que actuen per separat per esdevenir un sol puny contra els que ens han estat fent la vida impossible”, ha afegit Ruscalleda. Després de dos dies de debats, les organitzacions aprovaran un programa de futur i campanyes conjuntes, tot plegat en un espai que vol ser un “mur popular” contra els desnonaments i les solucions provisionals a un problema que defineixen com una “hemorràgia mortal”.