La via Laietana s’ha convertit en l’epicentre de les protestes de rebuig a la sentència del procés les últimes dues setmanes, un fet que per als comerciants d’aquest carrer s’ha traduït en un descens significatiu dels ingressos i de l’afluència de clients. En tan sols dues setmanes hi ha hagut més de 10 manifestacions amb la via Laietana com a destinació final o part del recorregut.

Les concentracions i els aldarulls que s’han produït algunes nits als entorns de la Prefectura Superior de Policia, ubicada en aquest carrer, han suposat un “canvi radical” per als comerciants, tal com assegura Eduardo Martorell, gerent del restaurant El Viejo Pop, que destaca que la facturació se’ls ha reduït un 50 % des que es va fer pública la sentència i van començar les protestes.

Diversos comerciants amb els quals ha pogut parlar el ‘bàsics‘ han coincidit a destacar que els ingressos també se’ls han reduït a la meitat, una situació que el gerent de Continuarà Còmics, Albert Mestres, qualifica d'”insostenible” i diu que, si s’allarga, obligaria a tancar la botiga en entrar al 2020.

Aquests dies ja alguns comerços han decidit adaptar els horaris: “Amb la previsió d’aldarulls, és millor abaixar la persiana“, assenyala Josep Sanz, treballador d’un estanc de la via Laietana. De fet, molts dels comerciants han decidit abaixar la persiana abans d’hora les nits que s’han produït aldarulls. En algunes ocasions, ha estat la policia qui els ha recomanat fer-ho, tal com ha explicat Eduardo Martorell.

“Hi ha hagut un descens dramàtic de la caixa”

La manca de clientela és una de les preocupacions que tenen els botiguers de la via Laietana. Així ho reconeix Albert Mestres, perquè “la gent de barris no baixa fins a la via Laietana perquè sembla que estigui incendiat tot el dia“, diu. Pel que fa als clients d’altres municipis, Mestres reconeix que tampoc no s’acosten fins a la botiga perquè “pensen que hi ha una batalla campal”.

En canvi, Josep Ramon, treballador de la papereria Batlle Horta, destaca que l’afluència de clients és l’habitual al llarg del dia, exceptuant els moments de les manifestacions, que n’hi ha menys. “Seguim la tònica de sempre”, assegura.

“Hem tingut un munt d’anul·lacions, no entren reserves noves“, també lamenta Martorell. Els comerciants asseguren que els hotels recomanen als turistes que s’allunyin de la via Laietana davant “la previsió de risc” i visitin altres indrets de Barcelona, com la zona alta.

Més extrem és el cas del restaurant Asian Ways, al carrer de Julià Portet, en un dels laterals de la prefectura de la Policia Nacional. Els darrers dies la policia ha bloquejat l’accés al carrer “per qüestions de seguretat” i els clients havien de demanar permís per poder accedir al local: “Han arribat la meitat dels clients”, assegura el seu responsable. Precisament l’Ajuntament ha demanat aquest dilluns al matí al Ministeri de l’Interior que enretiri les tanques que impedeixen la mobilitat a veïns i comerciants.

Els talls de trànsit, un maldecap afegit

Una altra de les conseqüències de les protestes són els talls de trànsit que la Guàrdia Urbana fa a la via Laietana. Aquest fet perjudica alguns dels comerciants, que no tenen “manera de carregar els camions perquè els carrers estan tallats”, lamenta Mestres.

Alguns dels comerciants qüestionen la ubicació de la prefectura, en ple centre de Barcelona, i plantegen la possibilitat que s’ubiqui “a un polígon industrial”, un fet que, diuen, descongestionaria el centre de manifestacions.