La ciutat ha lliurat els Premis Comerç de Barcelona 2019, el guardó que reconeix les trajectòries i les iniciatives més destacades de l’any entre els comerciants barcelonins. Els premis s’entreguen any rere any des del 1997, i aquesta vegada hi ha hagut 92 candidatures, el doble que fa dos anys. A continuació hi ha la llista de premiats.

  • Premi a la tasca del comerç de la ciutat: Josep Escofet, xarcuter de Sants. El jurat ha valorat “la tasca incansable que ha fet per millorar les condicions del comerç de proximitat de Barcelona, tant des de l’Associació de Comerciants del Carrer de Galileu com des de l’Eix Comercial Sants-Les Corts”.
  • Menció especial a la tasca del comerç de la ciutat: Sergi Calafell, botiguer de Gràcia. Ha estat al capdavant de la merceria Las Novedades durant més de 50 anys. També va regentar la botiga Calafell i va presidir l’Associació de Comerciants Nova Travessera.
  • Premi al comerç innovador: Panes Creativos. El jurat en destaca la tasca del propietari, Daniel Jordà, “com a exemple d’artesà creatiu que ofereix un producte alineat als nous corrents gastronòmics, sense perdre l’arrelament a l’entorn”.
  • Menció al comerç innovador: Freeel Electric Bikes. Un “projecte jove que incorpora de manera integral aspectes com el disseny, la mobilitat, la usabilitat, l’estalvi i la tecnologia”.
  • Premi al comerç sostenible: Back to Eco. Un establiment de l’Eixample que transforma texans vells en productes tèxtils nous. El jurat n’ha valorat “les ganes de transformar el sector de la moda amb criteris sostenibles”.
  • Premi al comerç de proximitat: Eroica Caffè Barcelona. Un local creat per Graciela Nowenstein i Miguel Santalices que uneix el cafè i l’afició per les bicicletes. “Tot això i el fet de treballar amb producte local, de proximitat i de primera qualitat” han fet que el jurat li hagi lliurat el guardó.
  • Menció al comerç de proximitat: Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial. Enguany fa 20 anys i, segons el jurat, “ha defensat un model de comerç que fa ciutat, alhora que ha vetllat per la bona convivència amb els veïns”.

Premis Mercats 2019

Més enllà dels Premis Comerç de Barcelona pròpiament dits, la ciutat també ha fet acte d’entrega dels Premis Mercats 2019, que reconeixen l’esforç dels botiguers i comerciants dins de l’àmbit dels mercats municipals.

  • Premi a la millor iniciativa col·lectiva: Associació Professional del Mercat del Llibre Dominical de Sant Antoni. El jurat n’ha valorat “la tasca que duu a terme per adaptar-se als nous temps sense renunciar a l’essència del mercat, tot donant al visitant un valor afegit a l’espai de trobada singular”.
  • Premi a la millor iniciativa individual: Cansaladeria Francesc Miravitlles, del Mercat del Besòs. Segons el jurat, aquesta cansaladeria és un dels millors exemples dels “criteris de producció local i beneficiosos per al consumidor final”.

Llums de Nadal a Urquinaona

Durant l’entrega dels Premis Comerç de Barcelona, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha anunciat que la plaça d’Urquinaona tindrà llums de Nadal, aquest any. L’Ajuntament vol simbolitzar així la recuperació de la ciutat després dels aldarulls per la sentència del procés.